Naturmedicin – omfattande artikel om olika typer av alternativmedicin

Naturmedicin kan vara ett alternativ till kemiska preparat

Naturmedicin är ett samlingsord som innefattar såväl alternativa behandlingsmetoder som alternativmedicin.

Naturmedicin är läkemedel som innehåller verksamma beståndsdelar som har sitt ursprung i naturen, som alltså inte är kemiskt framställda. Dessa beståndsdelar är mer eller mindre bearbetade när produkten säljs som naturmedicin, men om de är för bearbetade eller innehåller kemiska ämnen kan de inte längre räknas som en naturmedicin. Dessa alternativmediciner kan och ska bara användas för egenvård av enklare besvär som inte kräver läkarvård.

Nedan följer en länklista med våra artiklar om några vanliga naturmediciner, vad forskningen säger om dess effektivitet, etc.

Naturmediciner med tusenåriga anor – men fungerar de?

Gingseng betyder mirakelkur och har använts som naturmedicin i flera tusen år. Gingseng är framförallt uppiggande, men enligt Karolinska institutet har inte Gingseng större uppiggande verkan än till exempel kaffe.

Aloe Vera är sedan långt tillbaka i i tiden, enligt många, en universalmedicin. Vetenskapen är dock skeptisk, men det råder ingen tvekan om att Aloe Vera har massor av goda läkande egenskaper på grund av sitt höga näringsinnehåll.

Sågpalmetto har länge använts som en naturmedicin mot bland annat förstorad blåsa. Det finns dock inga trovärdiga bevis för att den skulle bota eller ens lindra symptomen hos drabbade män.

Yohimbine som också kallas för Afrikas Viagra har förmodligen en viss effekt. Problemet är dock en mindre uppsjö av bieffekter. Den är därför förbjuden i Sverige.

Det sägs att vikingar åt Rosenrot

Rosenrot är en riktig klassiker bland naturmediciner i Sverige. Det sägs att till och med vikingarna åt Rosenrot för att orka med mer, och självaste Linné botade huvudvärk med Rosenrot. Det finns massor av undersökningar gjorda på Rosenrot, men vetenskapen verkar inte lika övertygad som många av användarna. Rosenrot är dock värd att testa för den som behöver mer energi.

Mangostan är ytterligare en ”superfrukt” som växer i Asien. Även om det inte gått att fastställa att den skulle kunna bota någon specifik sjukdom så innehåller den mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Echinacea – naturmedicinen som delar svenskarna i två läger. Ena halvan tycker att den botar deras förkylning och andra halvan tycker det är hokus pokus. Vad säger forskarna då? De är förstås också oense, men en sansad och trovärdig undersökning säger att Echinacea faktiskt kan lindra förkylningsbesvären med tio procent, det vill säga i genomsnitt en halv dag av fem förkylningsdagar. Alltid något.

Vänderot är naturmedicin mot sömnproblem

Vänderot (Valeriana) anses vara lugnande och kan till exempel användas för lindriga sömnbesvär. Men förvänta er inga underverk av denna mycket milda naturmedicin.

Noni är en illasmakande frukt som innehåller massor av näringsämnen. Sägs vara bra mot framförallt magproblem.

Hagtorn vidgar blodkärlen och stärker hjärtat. Hagtorn är dock förbjudet att sälja som läkemedel i Sverige eftersom den kan maskera allvarligare symptom på hjärtsvikt.

Kan Jang innehåller bland annat Rysk rot och röd solhatt (echinacea). Många tycker att Kan Jang lindrar symptomen vid såväl influensa som förkylning. Läkarna ställer sig dock lite skeptiska till detta.

Johannesört måste vara en av de absolut mest omskrivna och väldokumenterade naturmedicinerna. Det har i undersökningar visat sig att den de facto har effekt på lindrig oro och måttlig depression. Det stora problemet med Johannesört är dock att den interagerar och försvagar effekten hos många andra läkemedel. I allmänhet ska du alltid rådgöra med läkare när du börjar äta någon form av naturmedicin, och detta gäller i synnerhet Johannesört.

Goji är de goda bären från Kina som väckt uppmärksamhet över hela världen de senaste åren. Det finns inga specifika sjukdomar eller åkommor som botas av Gojibär, men bären är mycket rika på näring.

Hästkastanj som är bra för huden används bland annat i tvålar.

Guarana är en frukt som innehåller mycket koffein vilket gjort den till en populär ingrediens i olika energidrycker.

Gingko Biloba sägs vara uppiggande, att den kan förbättra minnet och andra kognitiva funktioner och stärker immunförsvaret, etc. Det finns en hel del forskning gjord på Gingko och det verkar som om ämnet faktiskt har viss effekt mot PMS, höjdsjuka samt de negativa effekterna av kemoterapi, etc. Vi lär få se mycket mer forskning angående Gingko Bilobas medicinska effekter i framtiden.

Acai
Acaibär

Acai är ett blåbärsliknande bär som anses tillhöra kategorin ”de nya superfrukterna”. Acai innehåller massor av välgörande antioxidanter, vitaminer, mineraler, fettsyror, med mera. Huruvida extrakt som innehåller Acai skulle vara effektivt är dock oklart. Men klart är att det är en nyttig och god frukt som till exempel är en alldeles utmärkt ingrediens i juice.

Ingefära är en mycket hälsosam ört. Den är bland annat antiinflammatorisk och stimulerar magsmältningen. Använd ofta ingefära i matlagningen.

Vitlök är också mycket nyttigt och skyddar till exempel mot skadlig kolesterol, men satsa på den riktiga varan istället för preparat vars effekt inte kunnat påvisas.


Det kanske känns nedslående att det trots allt finns så lite övertygande forskning som fastställer att naturmediciner faktiskt är effektiva. Men vi ska också komma ihåg att vetenskapen inom detta område först på senare år börjat ta ämnet på allvar och det kommer hela tiden nya undersökningar med positiva resultat.

Observera att de flesta av ovanstående naturämnen faktiskt har visat sig ha en effekt på kroppen, även om det många gånger är oklart vad det är för effekt. Det finns alltså risk för bieffekter, särskilt om du äter någon form av receptbelagd medicin, om du har en dold sjukdom, eller är gravid, osv. Rådgör därför ALLTID med läkare innan du börjar äta någon form av alternativmedicin.

Vad tycker du om naturmediciner? Har du provat någon alternativmedicin som du känner fungerade på dig? Skriv gärna en kommentar nedan!

Ett svar på ”Naturmedicin – omfattande artikel om olika typer av alternativmedicin”

Det råder mycket delade uppfattningar om Ecchinaceas effekter. Jag måste ändå påstå att den har betytt mycket för mig hela livet. Echinacea var känd och använd i mitt hemland under min ungdom, men när jag kom till Sverige 1963 då var de ganska okänd. Jag har alltid använt den i viss utstrckning. På senaretid har det uppstått flera ofta använd Echinacea-produkter. Jag har alltid en tub upplösbara brustabletter Echinacea purpurea till hands och kan tala om att jag (som fyller 80 år inom kort) inte haft en enda fökylning på drygt fyra år. Till det bidrar naturligtvis att jag inte numera umgås med så mycket folk, men att jag ändå inte haft en enda förkylning, läter som en myrakel. Min fru (som inte använder Echinacea) är ibland förkyld, men jag har inte blivit smittad.
Vad gör jag? – Jag är väldigt uppmärksam över symptom. Om jag någon gång får i näsan en konstig känsla av att jag kanske är på väg att bli förkyld, då tar jag omedelbart en brustablett. Förkylningen (om den fanns i sin linda) försvinner. Märker jag fortsatta symptom så kan jag ta ytterligare någon brustablett, men det har aldrig blivit mer än tre under en dag.
Jag kan också tala om att jag inte har haft feber på långtid. Någon enstaka gång har det kommit upp till 37,6, men bara under någon timma och mycket sällsamt. Jag brukar aldrig nå upp till 37 graders feber.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: