Acai – ett ovanligt nyttigt bär – eller?

[Uppdatering 2016. Lovisa Heyman-Linden, Lunds Universitet, publicerade i början på året en, i Sverige (men utländska sidor verkar inte riktigt ha nåtts av denna forskning) rapport som påvisar att detta bär faktiskt kan leda till fetma, snarare än att motverka det. I en undersökning på olika bärs förmågor att motverka fetma hos möss visade det sig att acaibären ledde till viktuppgång, och ingen formförbättring (i motsats till de möss som fick äta svenska lingon). Heyman-Linden påpekar också i sin intervju med Expressen att det finns liknande forskning utförd på människor som också påvisar att acai leder till viktuppgång. Riktigt varför dessa bär leder till en ökad förekomst av fett- och kolesterolsyntesen är ännu okänd. Det bör också också påpekas att det krävs mer forskning för att helt fastställa att acai faktiskt har dessa negativa egenskaper.] Original-artikeln om dessa Amazonas-bär publicerad 2010 hittas här nedanför:]

 

Acai är ett bär som liknar blåbär och Acai-bäret är fullspäckat med en lång rad nyttigheter.

Acai

Acai innehåller till exempel den mycket potenta antioxidanten antocyanin. Dessutom innehåller bäret också den nyttiga fettsyran omega 9 och en rad vitaminer som B, C, E och A. Framförallt innehåller Acai massor av mineraler, som till exempel kalium, kalcium, magnesium och järn. Acai kan mycket väl vara det bär som innehåller mest mineraler.

Det finns flera kosttillskott som innehåller Acai (tabletter och pulver) och den är också en populär ingrediens i en hälsosam Smoothie.

Det finns amerikansk forskning som tyder på att ämnen som återfinns i Acai angriper cancerceller. Många amerikanska försäljare av kosttillskott som innehåller Acai har dock fått mycket kritik eftersom man från myndighetshåll ansett att deras påståenden om Acais hälsofrämjande egenskaper saknat medicinsk grund.

Man lär till exempel inte gå ner i vikt enbart av att äta Acai, och bäret botar inte diabetes och ökar inte storleken på din penis… Men så här ser det alltid ut när hälsoindustrin ska lansera ett nytt kosttillskott, man börjar prata om ”mirakel och underverk” och ger på kuppen själva ämnet de lanserar ett oförtjänt dåligt rykte.

Acai i frusen form är för övrigt med stor sannolikhet i princip lika nyttig som när den är färsk. Och Acai som pulver eller tablett har inte alls samma koncentration av näringsämnen.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Acai är en utomordentligt nyttig naturmedicin som du bör infoga i din arsenal av andra nyttiga livsmedel.

%d bloggare gillar detta: