Så nyttigt är te och här kan du handla teer online

Teplanta
Te är en mycket mytomspunnen växt som det går att framställa en dryck med samma namn av. Man tror att människor har druckit te i tusentals år. Ingen vet säkert hur länge (men enligt vissa forskare kan man spåra te-bryggandet till Kina, för 4700 år sedan). Te är den näst mest populära vätskan i världen, efter rent vatten.

Redan på 300 talet så började man använda te som medicin i Kina. Teet har alltså en lång historia i stora delar av Asien, men kom inte till Europa förrän i början av 1600-talet. Carl Von Linné försökte odla te i Sverige, men han kunde snabbt konstatera att det svenska klimatet är för kallt för teplantan.

Te och hälsan

Te är, som de flesta säkert vet vid det här laget, nyttigt.

Redan för 6 år sedan publicerades den första studien som påvisar att grönt te motverkar prostatacancer. Man hade sedan länge misstänkt att polyfenolerna i rödvin och grönt motverkar olika typer av cancer, som prostatacancer. Forskare hittade sedermera orsaken till varför och blev entusiastiska över denna upptäckt. Man tror att upptäckten kommer leda till att man kan uppfinna nya mediciner mot prostatacancer och andra cancerformer, som magcancer och bröstcancer. Chefen över undersökningen, som var startskottet för en lång rad undersökningar, avslutade med att konstatera att ”den otroliga genomslagskraften som antioxidanterna i rödvin och grönt tee uppvisar är större än vad någon hade kunnat ens drömma om för 25 år sedan. Bara de intas med måtta visar alla tecken att rödvin och grönt tee är bland det mest potenta hälsofödor vi känner till”. Flera undersökningar som tillkommit sedan dess pekar mot att grönt te har en skyddande effekt mot prostatacancer (och andra typer av cancer), men ännu mer forskning behövs innan man helt kan fastställa detta.

Ytterligare en mycket kontroversiell studie (från Glasgow) släpptes dock i juni 2012. Enligt denna studie löper de som dricker mer än sju koppar te om dagen större risk för att drabbas av prostatacancer. Sambandet man hittat i studien kan dock ha andra orsaker, som att tedrickare ofta är mer hälsomedvetna och lever längre, och ju längre de lever ju större är risken att drabbas av prostatacancer. Forskarna bakom rapporten menar också att det finns starka tecken på att grönt te kan motverka cancer, men att det råder frågetecken kring svart te (som emellertid har flera andra positiva hälsoeffekter.)

Fler positiva hälsoeffekter av te enligt olika undersökningar är bland annat:

      • Enligt de senaste rönen kan tre koppar te om dagen minska risken för skelettfrakturer hos äldre individer med upp till 30 %.
      • De som dricker 2-3 koppar svart te om dagen löper 50 % mindre risk att uppvisa tecken på tidig demens.
      • Svart te minskar också risken att drabbas av Parkinsons, samt stroke – och skyddar lungorna från skador åsamkade av cigarettrök.
      • Grönt te kan eventuellt motverka olika typer av cancer och skyddar tandköttet.
      • Oolong-te innehåller sjukdomsbekämpande antioxidanter.
      • Te kan hjälpa till att man orkar träna längre. Te kan också motverka hjärtattack och skyddar blodkärlen.
      • Det verkar också som att te hjälper till att skydda huden mot skadliga solstrålar. I en studie observerade man till och med hur te hjälpte till att skydda kroppar som utsatts för radioaktiv strålning.
      • Den fantastiska drycken verkar också kunna skydda mot diabetes 2.
      • Te är bra för skelettet.

Det verkar dock som om att alla teer inte är lika bra. Flera faktorer spelar in, som till exempel hur man bryggat teet (riktigt te är med största sannolikhet mer nyttigt än påsar), vilken typ av te (välj högkvalitativt ekologiskt te), hur det förpackats och så vidare. Hur det än ligger till med saken, drick te, men utan att överdriva. Om du dricker ditt te varmt eller kallt ska inte ha någon större betydelse. För några år sedan kom det undersökning från Iran som kom fram till att de som drack riktigt hett te regelbundet löpte större risk att drabbas av halscancer. Det rörde sig dock om stora mängder samt extremt varmt te (i just den regionen är det en kulturell grej att dricka skållhett te).


Te Online

Japanskt grönt te på traditionellt visDet finns inte så många renodlade webbutiker med teer på nätet än, även om utbudet verkar växa stadigt. Dessutom är det så att även om vi handlar det mesta online, så vi föredrar i att handla vårt te i små tebutiker i ”riktiga världen”. De flesta städer har minst en tebutik. Det härliga med dessa butiker är att man kan gå omkring och dofta på olika, härliga teblandningar. Te köper man inte med ögonen, utan med näsan. Men vi gillar det mycket nyttiga, och dessutom, ekologiska örtteet som finns att köpa på Svensk Hälsokost.

Dessa örtter är ofta svåra att få tag på tag i såväl offline som på nätet.

Om att brygga den perfekta koppen te

Hemligheten till den perfekta koppen te ligger i detaljerna. Det hänger på kvaliteten på vattnet, den rätta mängden te, korrekt bryggtid och att du har en bra tekanna. Vattnet ska vara så rent som möjligt och inte innehålla mycket järn eller andra föroreningar. Bryggtemperaturen är också mycket viktig. Svarta teer ska till exempel bryggas med vatten som precis nått kokgränsen.

Kopp teOolong-te bryggs bäst med vatten som man tagit från spisen precis innan det börjat koka. Gröna och vita teer ska heller inte bryggas med vatten som gått över kokpunkten så vattnet börjat bubbla. Detta för att undvika den karaktäristiskt bittra smaken som annars uppstår i dessa tesorter. Generellt sett så räknar man med en tesked te för varje kopp, men varje tesort är unik så experimentera dig fram. Detsamma gäller med bryggtiden. Om du bryggar för kort tid blir teet smaklöst, och bryggas det för länge blir det lite bittert.

Fakta te

  • De länder som producerar mest te är Kina, Indien och Sri Lanka. Men även afrikanska Kenya är en stor producent av teer. Andra storproducenter är Turkiet, Vietnam och Japan.
  • Te kan inte stavas The enligt SAOL
  • Kineserna delar in de olika tesorterna i: grönt te, rött te, Oolong-te, mörkt te, vitt te och gult te.

Källor: Federation of American Societies for Experimental Biology, cancer.gov

%d bloggare gillar detta: