Trippelinfluensan 2012

Tre fåglar på rad
Trippelinfluensan har inget att göra med den fruktade fågelinfluensan

Smittskyddsinstitutets Annika Linde brukar citeras ganska flitigt vid den här tiden på året. Medierna använder hennes varningar och uppmaningar i sin skräckpropaganda. Vissa hävdar till och med att Annika Linde sitter i knät på läkemedelsindustrin. Det är dock till att vara lite väl konspiratorisk. Saken är den att det är hennes jobb att upplysa allmänheten om smittsamma sjukdomar. Problemet är att medierna förvrider och amplifierar hennes ord.

Nu senast gick Annika Linde ut och varnade för att under 2012 så ser vi en unik situation då tre olika typer av influensa cirkulerar i Sverige. Dessa kallas trippelinfluensan, vilket i det närmaste för tankarna till ondskans axelmakter… Vad det handlar om är dock inte att vi kommer få bevittna tre gånger så många människor som insjuknar i influensa under 2012. Smittskyddsinstitutetet säger sig emellertid ha ovanligt svårt för att förutspå influensaspridningen i år. De vet ännu inte helt säkert om massvaccinationen för några år sedan bidragit till att det blivit svårare för viruset att sprida sig eftersom svenskarna eventuellt fått ett bättre rustat immunförsvar i och med sprutan.

Även i mars 2015 återkom ”trippelinfluensan” då säsongen kulminerade med tre olika virussträngar. Att sia om 2016 är fortfarande för tidigt, men ett liknande scenario är inte att utesluta.

De tre influensorna som härjar, som alltså getts samlingsnamnet ”trippelinfluensan” är H1N1 (svininfluensan), influensa B, och influensa A (härstammar från Hong-Kong-influensan).


I skrivande stund, fram till andra veckan i januari, har smittspridningen varit låg. Det är dock bara naturligt att vi kommer få se fler influensafall när landets alla barn och vuxna återvänt till skolor, arbetsplatser och dagis. Det finns emellertid ingen anledning till att förvänta sig en pandemi som förlamar hela samhällsapparaten.

Läs mer om hur du skyddar dig mot alla typer av influensa, inkubationstid, etc.

%d bloggare gillar detta: