Coca-Cola Light jämfört med Coca-Cola Zero – vad är skillnaden?

Light vs. Zero

Under kategorin onödiga fakta tänkte vi bena ut skillnaden mellan Coca-Cola Light och Coca-Cola Zero. Först och främst bör nämnas att dessa båda produkter inte på något sätt påverkar din fettförbränning, din vikt, fettinlagring eller kroppssammansättning. Dryckerna innehåller alltså i princip inga kalorier alls.

De innehåller dock koffein som eventuellt kan påverka såväl fettförbränning som kroppens energiförbrukning. Dessa effekter är dock väldigt små och bör inte ens begrundas som en anledning till att dricka dessa light-drycker.

Coca-Cola Light släpptes 1982 och har sedan dess bara ökat i popularitet. I början såg dock många, unga manliga konsumeter Coca-Cola Light som en ”kvinnodryck”. Coca-Cola Zero, med sin karaktäristisk maskulint svarta design, släpptes 2005 som ett genialiskt motdrag till detta från Coca-Colas sida. Zero blev genast en succé. Båda light-versionerna av Coca-Cola har även mycket olika reklamkampanjer vilket ytterligare understryker att det inte sitter i smaken, det sitter i marknadsföringen. De smakar nämligen nästintill identiskt.


Coca-Cola Light var inte tänkt att smaka som en sockerfri version av originalet, utan den har en egna unika smak. Zero är dock menat att smaka så lika originalet (från 1886) som möjligt. Eller snarare, den marknadsförs som om den vore mer lika originalet-receptet eftersom detta tilltalar unga män. Innehållet i dessa båda drycker är nämligen i stort sett identiska. Näringsvärdet är också samma: O -5 kalorier, 0 g fett, 70 mg natrium, 0 gram kolhydrater, o gram protein. Båda använder aspartam som sötningsmedel och Zero använder även acesulfame K som sötningsmedel.

I ett blindtest utfört av Huffington Post kunde endast 54 procent känna skillnad i smak mellan Light och Zero. 50 procent föredrog Light jämfört med Zero och tvärtom.

Visste du förresten att Coca-Cola var förbjuden i Sverige ända fram till 1953 på grund av att receptet innehöll fosforsyra och koffein. Den första cola-drycken i Sverige var Cuba Cola.

Aspartam är för övrigt en fråga som forskningen är väldigt oense om i nuläget. De flesta verkar anse att Aspartam är ofarligt, men inte alla håller med.

%d bloggare gillar detta: