Aspartam orsakar cancer enligt ny forskning

Aspartam är ett farligt alternativ till socker enligt många forskare

Aspartam är ett kontroversiellt sötningsmedel, med E-nummer E 951. Aspartam används som sötningsmedel istället för socker i majoriteten av light-produkter, allt från läskedrycker, juice och godis till proteinpulver, tuggummi, kakor och halstabletter. Aspartam används till och med som sötningsmedel i mediciner.

Aspartam har länge varit i fokus för en ganska hätsk debatt. Den ena sidan hävdar att det är ofarligt och på sin höjd har en laxerande effekt om man intar för mycket, medan den andra sidan menar att det är ett onaturligt och farligt alternativ som bland annat skadar miljön.

Olika undersökningar har hittat samband mellan aspartam och olika former av cancer, och nervskador i hjärnan. Denna forskning har dock inte visat sig ha tillräckligt med kött på benen för att förbjuda aspartam. Istället har man gått ut och avrått folk från att dricka mer än fyra liter sötad dryck per dag (om man väger 60 kilo).

Nu har ett italienskt forskningscenter publicerat resultatet av nya undersökningar som pekar på att aspartam kan leda till cancer i lungorna och levern. Forskningsteamet har gett aspartam till möss och råttor från fosterstadiet till döden. Enligt dessa forskare finns det ett tydligt samband mellan hur mycket aspartam man får i sig och hur stor risken är att man utvecklar cancer.

Som alltid är alltså rådet att tills vi vet mer om riskerna med detta sötningsmedel bör du minimera ditt intag av livsmedel som innehåller det. Drick och ät hellre produkter som använder vanligt socker fast i mindre mängder för att hålla vikten.

Just detta att Aspartam hjälper människor att gå ner i vikt har länge varit ett argument att det ska få finnas kvar på marknaden trots eventuella risker. Det finns emellertid inte en enda undersökning som kan påvisa att aspartam faktiskt hjälper folk med vikten…

Uppdatering juni 2023:

Efter en ny studie planerar Internationella byrån för cancerforskning (IARC) vid Världshälsoorganisationen (WHO) att klassificera aspartam som en potentiell cancerframkallande ämne.

Under detta år kommer kommittén för tillsatsämnen vid WHO, JEFCA, att utvärdera användningen av aspartam. Sedan 1981 har JEFCA konstaterat att aspartam är säkert att konsumera inom dagliga rekommenderade gränser, men har inte tagit ställning till den exakta säkra mängden av aspartam som kan förtäras.

10 svar på ”Aspartam orsakar cancer enligt ny forskning”

”Det finns emellertid inte en enda undersökning som kan påvisa att aspartam faktiskt hjälper folk med vikten…”

Det finns ett antal studier som visar att aspartam är att föredra framför socker om man vill gå ned i vikt… Studierna är inte svåra att hitta om man lägger ned några minuter…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12760444

”Olika undersökningar har hittat samband mellan aspartam och olika former av cancer, och nervskador i hjärnan.”

Cancerstudien finns, men den har metodologiska problem som man kan läsa om. Jag har inte hittat någon studie som visar att det kan uppstå nervskador i hjärnan.

Vore ju intressant om man hade namngivit forskarna och studien så man kan söka upp den och läsa deras resultat. MEN det är väl som vanligt när det gäller anti reklamen lite svårt att göra det, för det hänger ju på OM den existerar.

hej
dessa hänvisningar är ju helt befänga. Ingen undersökning mer den i italien har fått de negativa siffor som anges där. DE som är märkligt då att ingen annan oberoende veteskaplig tidskrift vill publicera de resultat man kom fram till är att man inte finner de veteskapliga tillförlitliga pga av referensgruppen ej uppfyller de veteskapliga oberoende som måste uppfyllas. DET är som om man ska göra en slumpvis undersökning men gör den riktad med urval mot speciell grupp. trovärdighetsfaktorer till fakta är inte relevanta i dessa sammanhang när det gäller sötningsmedel överlag, å det är det ingen som undrar över? Att socker HAR negativa inverkan på kroppen DET frångår man helt. Fundera över OM det KAN vara så att socker industri har något med detta att göra??? för DET är ju ett antal miljarder dollar som står på spel..

DE alla ska tänka på är att för varje dag du lever ökar risken för drabbats av cancer, sannolikheten ex för män att drabbats av prostatacancer är nästan 100 %, MEN man hinner dö av annat. SÅ frågan är hinner ni leva? innan ni drabbats ? och vad ska ni göra för att förhindra det? SÅ cancer drabbar många i livets slutskede, vad det beror på är med största sannolikhet många gånger inte möjligt att bestämma. Ett samband finns mellan rökning och lungcancer, men sedan är det svårt med andra diagnoser vetenskapligt bevisa något alls. förutom det att när man blir gammal ökar risken för att drabbats. MEN om det beror på vad du har för ärftlighet, vad du har gjort i livet, ätit eller ej det blir svårare att bestämma. Den ökade blodcancerrisken kunde inte länkas till aspartamdosen då ökade doser inte ökade cancerrisken, vilket man i så fall skulle ha sett. Många av de 1 800 råttor­ som ingick i studien hade inflammatoriska rubbningar innan studien och man tror att dessa rubbningar mycket väl kan ha varit cancerorsaken. De förändringar i råttornas urinsystem som noterades i studien är dessutom inte specifika för aspartam utan har noterats i många liknande studier när råttorna fått höga doser av ett ämne. Förändringarna är dessutom resultatet av en irritation som är specifik för råttors metabolism och inte relevant för människor. slutsatserna för studien blir således ;
Den ökade blodcancerrisken kunde inte länkas till aspartamdosen då ökade doser inte ökade cancerrisken, vilket man i så fall skulle ha sett. Många av de 1 800 råttor­ som ingick i studien hade inflammatoriska rubbningar innan studien och att dessa rubbningar kan vara cancerorsaken. De förändringar i råttornas urinsystem som noterades i studien är dessutom inte specifika för aspartam utan har noterats i många liknande studier när råttorna fått höga doser av ett ämne. Förändringarna är dessutom resultatet av en irritation som är specifik för råttors metabolism och inte relevant för människor.

Ja, Roland. Man kan undra vem som ligger bakom undersökningarna och vem man ska tro på. Det är nog alldeles för många variabler inblandade för att man med säkerhet kan länka någonting specifikt till Aspartam. Själv äter och dricker jag produkter med Aspartam, fast i lagom doser.

VARFÖR ska man äta något som är onaturligt sötat över huvud taget?
Prova att sluta med socker och sötningsmedel och ni kommer upptäcka hur otroligt höga sötningsnivåerna är. Hjärnan anpassar sig och vill ha högre doser med tiden. Ungefär som man kan uppleva med starka kryddor som chili. Detta är en ickedebatt.

Lät ganska subjektivt. … och inte heller nån undersökning som visar det är FARLIGT!! Iaf inte för MÄNNISKOR. Studien var ju gjord på MÖSS som tydligen fick HÖGA doser även som FOSTER. Det är ju då alla organ bildas, skulle kanske bli samma effekt även på människor då!? Man måste väl jämföra samma typ av varelse undrar en lekman. Nej pers. tror jag socker är MYCKET farligare, iaf om man inte förbränner det vilket ju många inte gör (bara titta på dem…). Som folk är MER rädda för sötningsmedel i extremt små mängder med 0 kcal som ej höjer blodsockret än EXTRA, ONÖDIGA, TOMMA KCAL som man dessutom DRICKER o knappt då märker!! 4 l läsk/dag är väldigt mkt, sötad el osötad, så det borde inte vara ett problem. Bör kunna lita på läkare, dietister o inte minst vårt noggranna livsmedelsverk. Diabetiker kan ju bara dricka light o inte var det det de fick det av fr början… Spara sockret o kcal till nåt annat som inte går att välja o ta självklart light OM man nu gärna vill ha sin cola, finns värre laster än det… Tycker det är bland de bästa uppf som finns! 🙂

Vet att detta är lite i senaste laget. Men det är fortfarande värt att notera i debatten – De som frikände aspartam som ofarligt och studien som felaktigt genomförd var ju EFSA.. Där: ”två av ledamöterna, Herman Koeter och Susan Barlow, jobbar eller har jobbat åt organisationen Ilsi som stöder forskning runt om i världen. Men de som bekostar Ilsis verksamhet är bland många andra Pepsi, Coca-Cola, Monsanto, Nutra-Sweeet och Procter &Gambler. Händelsevis både tillverkare av aspartam och användare av detsamma.” – Aftonbladet – https://www.aftonbladet.se/halsa/a/9mpAR5/hans-rattor-fick-cancer

Så det finns anledning att vara skeptisk mot hur frikännandet av aspartam gick till i samband med råttstudien. En sådan rättsprocess bör vara ojävig. Därmed är det inte sagt att det inte är sant det de kom fram till. Bara att man bör ha det med i beaktande. Själv skulle jag föredra helt sockerfria och sötningsmedelsfria energidrycker.. Och förresten, vad är det för fel på Stevia??

SNÄLLA SKAPA STEVIADRYCK I NOCCO-FORM NU!…
Eller.. Nocco!! Snälla skapa Steviadryck NU!! =)

Gissa vilka som satt och granskade studien om Aspartam.. Aspartamtillverkarna och förespråkarna själva. Så man ska nog ändå vara på sin vakt och inte utesluta att Aspartam på sikt skulle kunna ge cancer.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: