Nyårslöfte – nyckeln till att hålla sina nyårslöften

Endast 19 procent lyckas uppnå sitt nyårslöfte

Nu är det den tiden på året igen då vi reflekterar över året som gått och året som ska komma. Många tycker att nyårslöften är ”plojigt”, men det går inte att förneka att det, när det vänder och ljuset sakta men säkert återvänder, att det är den perfekta tiden att bokföra året och dra upp nya planer.

När vi skärskådar vårt innersta kommer vi ofta fram till att vi inte är helt nöjda med vad vi ser. Det är dags för förändring. Det är dags för ett nyårslöfte. Ofta handlar våra nyårslöften om att vi ska sluta med eller dra ner på onyttiga vanor som rökning eller för mycket skräpmat, eller att vi ska börja med nya nyttiga vanor, som att äta mer grönsaker, träna oftare eller umgås mer med familjen.

Oavsett vilket nyårslöfte vi avger är dock den bistra sanningen att, enligt Sifo, endast 19 procent av alla svenskar lyckas hålla sitt nyårslöfte.

Statistik visar också att ju mer välutbildad och ju mer pengar du tjänar ju mer sannolikt är det att du lyckas hålla ditt löfte. Hemligheten hos många framgångsrika människor, oavsett vad saken gäller, är att de använder sig av mentala metoder som är effektiva för att införa varaktig förändring i livet.

William James, psykologins ”fader” satte huvudet på den berömda spiken när han sa att ”För att förändra livet, gör förändringen omedelbart, gör det spektakulärt, inga undantag”

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte

  • Nyckeln till att lyckas uppnå sina mål är att vara konsekvent. Om man konsekvent jobbar mot sitt mål blir det så småningom en vana. Psykologer säger att det i genomsnitt tar cirka 21 dagar att införa en ny vana. Vad det än är du vill uppnå, hur motigt det än känns, ge dig själv minst 21 dagar innan du kastar in handduken.
  • Ett bra knep är att inte gå ut för hårt och bränna ut all motivation innan ditt beteende blivit en del av din ryggmärg, en fast vana. Om du har som nyårslöfte att träna varje dag kan du börja med att se till att sätta på dig träningskläder och bege dig till gymmet varje dag.
  • I början har det dock ingen betydelse om du tränar stenhårt i en timme eller bara i princip tränar lite lätt innan du återvänder hem. Bara det att du tog dig upp från soffan och begav dig till gymmet räknas som en succé för den dagen. Med tiden, när det känns självklart att du beger dig till gymmet och det har blivit en rutin, kan du börja införa nya mål.
  • Du kanske vill kunna lyfta 100 kilo i bänkpress, eller förbränna x antal kalorier på träningscykeln? Oavsett vad du har för mål se till att införa delmål så du hela tiden uppnår miniframgångar på vägen till ditt slutgiltiga mål. Som Samuel Johnson uttryckte det: ”Stora framgångar uppnås inte genom kraft men genom ihärdighet”.
  • Bolla inte med för många olika mål på en och samma gång. Då är det lätt hänt att man tappar fokus och energi.
Om ditt mål för det nya året är att bli lyckligare i ren allmänhet så hävdar forskning i socialpsykologi att de viktigaste faktorerna för att uppnå lycka ligger i vår inställning och beteenden.
Det viktigaste är att vi är tacksamma för det vi har i motsats till att fokusera på det vi inte har, att vi utför vänliga handlingar mot såväl vänner som familj och släktingar, att vi tänker positivt, lär oss att förlåta, ägnar oss åt arbete, hobbys och andra aktiviteter som gör att vi går upp i nuet, att vi investerar i och vårdar sociala relationer, att vi inte tänker för mycket, lär oss uppskatta ”de små sakerna” i vardagen, att vi följer målen vi satt upp för oss själva och slutligen att vi tränar regelbundet!

Våra vanligaste nyårslöften är för övrigt att äta nyttigare, att börja träna, få ordning på ekonomin, läsa mer böcker och sluta röka eller snusa.

%d bloggare gillar detta: