Varför ska man träna? – Därför ska du vara aktiv – särskilt om du är 40+ eller äldre

Många ställer sig själva frågan ”varför ska jag träna?”. Det finns en hel uppsjö med svar på frågan varför du ska träna och hålla igång. Först och främst har vi den mentala aspekten. Att röra på sig, bygga muskler och så vidare leder till ett bättre självförtroende och bättre självkänsla har flera undersökningar påvisat. Och ditt förbättrade självförtroende får en massa positiva ”spinoff”-effekter som mycket väl kan reflekteras i övriga delar av ditt liv, som kärlekslivet, ekonomi, socialt kontaktnät, etc.

Därför ska du träna

För att du ska behålla din ungdom, och detta gäller i synnerhet de som är över 40 år, är det främst tre positiva fysiska aspekter med att träna som utmärker sig:

 • Att träna är att levaDin kardiovaskulära kapacitet förbättras, och lungorna pumpar syre mer effektivt samtidigt som hjärtat arbetar på ett mer effektivt sätt.
 • Bättre flexibilitet. När vi blir äldre och/eller vi är för inaktiva så blir våra muskler kortare och stelare. Träningen stretchar musklerna och håller oss smidiga. De allra flesta gånger vi tycker att någon ser mycket yngre än vad de egentligen är så beror detta inte så mycket på hur de ser ut, utan på hur de rör sig! En smidig och alert människa utstrålar ungdom. Yoga har för övrigt visat sig vara mycket effektivt för flexibilitet och att förebygga ländryggsskador.
 • Genom att styrketräna höjer du din metabolism (som sjunker med åldern), förebygger åldersrelaterad förlust av muskelmassa och bränner mer fett. Det är dock inte så mycket åldern i sig som inaktivitet som leder till muskelförlust. Man blir aldrig heller för gammal för att kunna lägga på sig muskelmassa har flera undersökningar visat de senaste åren. Bland annat visade en intressant undersökning från universitetet i Oklahoma att när individer i åldersgruppen 35-50 får samma träningsprogram som individer i åldersgruppen 18-24 så lägger ”gamlingarna” på sig lika mycket muskelmassa.


Men regelbunden träning har många fler positiva fördelar

Det är viktigt att man rör på sig hela tiden

 • Träning påverkar humöret. När vi rör på oss frigör hjärnan ämnen som gör oss gladare såväl som mer avslappnade. Dessutom leder regelbunden träning till att vi får ett bättre självförtroende och självkänsla.
 • Regelbunden träning påverkar vår sexuella förmåga. Kvinnor som tränar regelbundet känner större lust, och män som tränar minskar risken att drabbas av erektionsproblem.
 • Träning rensar hjärnan från stress och ”slagg-tankar” och många anser att man tänker skarpare när man rör på sig, att rörelsen i sig frigör lösningar på mentala problem som sitter som knutar. President Obama sa det bäst “You have to exercise or at some point you’ll just break down”.
 • Undersökningar har visat att de som regelbundet rör på sig har en förbättrad minnesförmåga. Dessutom tyder mycket på att något som ljuvligt enkelt som en promenad skyddar hjärnan från alkoholens nedbrytande effekter (vad det gäller de som dricker mycket under  en längre period).
 • Träning håller dig smal då det nte bara bränner kalorier utan också reglerar aptiten. Särskilt om man börjar dagen med ett träningspass.
 • Den som håller sig i form sover bättre, vilket i sig leder till mer energi och bättre hälsa, som leder till ännu mer effektiv träning. En positiv cirkel, minst sagt.
 • Regelbunden träning stärker immunförsvaret och minskar risken för att man ska drabbas av infektioner, som förkylningar.
 • Med alla dessa positiva hälsoaspekter som vi hittills radat upp kommer det säkert inte som en överraskning för någon att träning förlänger livet. En svensk/amerikansk studie som publicerades för ett par år sedan involverade över en halv miljon människor över 40. Bland annat visade studien att den som tränar regelbundet, även i blygsamma doser, lever ett längre liv – oavsett vikt. Faktum är att de individer i studien som klassades som överviktiga men som var fysiskt aktiva levde i genomsnitt 3,1 år längre än smalare individer som inte tränade alls. Läs studien i sin helhet (engelska).
 • Enligt en svensk banrytande studie från 2014 så har det visat sig att när en människa använder sina muskler så så renas blodet från ett ämne som är skadligt för vår hjärna. Vältränade muskler producerar ett enzym som bryter ner ett ämne som bildas vid skadlig stress. Att träning är effektivt mot depression är inget nytt, men tidigare har man inte förstått sambandet. Upptäckten kommer att leda till helt nya behandlingar mot att behandla depression – behandlingar som riktar in sig på att behandla musklerna, inte hjärnan.

Frågan du borde ställa dig alltså är ”VARFÖR tränar jag INTE!?”

P.S. Läs våra tips med de bästa träningslåtarna.

Ett svar på ”Varför ska man träna? – Därför ska du vara aktiv – särskilt om du är 40+ eller äldre”

HÖST !! OCH DESS FÖLJDER …… | Johnnysäger:

[…] Att träna och hålla sig igångär det kanske viktigaste, och mest effektiva, sättet att hålla höstdepressionen borta. […]

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: