En kost med lite kolhydrater sänker blodtrycket

En ny studie publicerad i Archives of Internal Medicine visar att en lågkolhydratsdiet är lika effektiv för den som vill gå ner i vikt som en lågfett diet i kombination med medicinen mot fetma, Orlistat. Dessutom hjälper kosten med få kolhydrater till att sänka blodtrycket.

Fetma är en bidragande orsak till många sjukdomar, som cancer, hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Kosten är en viktig faktor att hålla dessa sjukdomar stången.

I undersökningen åt man inte mer än 20 gram kolhydrater per dag. Detta visade sig alltså effektivt för såväl viktnedgång som för att sänka blodtrycket. Under de 48 veckor som undersökningen varade förlorade gruppen som åt mat med lite kolhydrater 9,5 procent kroppsfett. Gruppen som blivit anvisade en lågfettdiet plus medicin förlorade under samma period 8,5 procent kroppsfett. Blodtrycket förbättrades i båda grupperna men gruppen som åt lite kolhydrater fick en förbättring med 5,9 enheter jämfört med 1,5 i den andra gruppen.


Forskare rekommenderar i allmänhet att man skaröra på sig mycket i kombination med stresshantering och att man äter sund och nyttig mat för att förbättra blodtrycket Men innan man gör några drastiska ändringar i sin livsstil bör man alltid komma ihåg att konsultera med sin läkare först!

Mat som sänker blodtrycket inkluderar frukt och grönt, magra mjölkprodukter, nötter, baljväxter och fullkornsprodukter. Det är också viktigt, anser de flesta läkare, att man undviker mättat fett som kommer från produkter som glass och grädde, och livsmedel som innehåller mycket socker.

%d bloggare gillar detta: