Trött efter lunchen? Så undviker du paltkoma

Trött efter lunchen?

Många upplever det som ett stort problem att de blir trötta efter lunchen. Paltkoman brukar vara som värst efter att man ätit en rejält stor lunch. Uttrycket paltkoma kommer från Norrland och syftar till det utmattade tillstånd som följer som ett brev på posten efter man ätit lite för många pitepaltar.

Tips på att undvika trötthet efter lunchen

Sov tillräckligt under natten. Brist på sömn gör att du lättare blir trött efter lunchen.

Få i dig en rejäl frukost, gärna ägg eller något annat nyttigt som innehåller relativt mycket fett. Det finns undersökningar som ger stöd för att detta motverkar trötthet efter dagens andra måltid.

Ät en lunch med relativt mycket protein i jämförelse med kolhydrater. Undvik framförallt snabba kolhydrater som vitt bröd, och tillbehör med mycket socker i. Undvik söta efterrätter. Läs om mat som gör dig sömnig.

Ät mindre portioner. När kroppen får i sig för mycket mat behöver den arbeta hårt för att bryta ned maten, vilket leder till paltkoma.

Ät långsamt och tugga ordentligt.

Gå på en promenad direkt efter lunchen. Inget piggar upp som lite rörelse, frisk luft och dagsljus efter en måltid. Undvik frestelsen att sjunka ihop i soffan även om det känns som att gravitationen fördubblats. Efter cirka tio minuters promenad kommer du börja känna dig piggare.

Om du har möjlighet… sov. En middagstupplur är enligt massor av forskning bra för bland annat humöret och inlärningsförmågan.

Skriv i en journal och notera vad du ätit, hur mycket du ätit, hur mycket du motionerat, hur många timmar du sov föregående natt, etc. Efter ett tag kommer du se ett mönster och kan lista ut hur du ska motverka den värsta tröttheten.

Om du äter bra mat, rör på dig regelbundet och sover ordentligt och ändå inte får bukt med överdriven trötthet efter lunch bör du för säkerhet skull uppsöka doktor. Det kan finnas medicinska orsaker till varför du drabbas av extrem trötthet efter lunch, som till exempel diabetes eller järnbrist.

Men att känna sig trött efter lunch är egentligen fullständigt normalt, och det är synd att vi (läs: arbetsgivare) i Sverige inte riktigt respekterar tröttheten som uppstår på eftermiddagen och dricker flera koppar kaffe för att motverka den istället för att helt enkelt följa kroppens råd – sov en tupplur!

3 svar på ”Trött efter lunchen? Så undviker du paltkoma”

Äntligen har det blivit vår ute så man kan gå ut på lunchpromenader igen. De 20 minuterna är ovärderliga för eftermiddagens energi! Kul blogg btwn.

Ja, solen ger så mycket energi att man blir lika överraskad varje vår. 🙂

Sova 15min på toaletten is the shit 😉

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: