Vad är det nyttigaste du kan äta? Sju nyttiga livsmedel din kropp mår bättre av att äta

Bär i alla dess former är nyttig mat

Så, vad är egentligen den nyttigaste maten för oss? Frågan är förstås svår att svara på, men i denna artikel listar vi sju nyttiga livsmedel som är garanterat bra för dig.

Många har fått för sig att nyttig mat är tråkig mat. Detta är förstås inte sant. Problemet är att det ibland kan vara svårt att få tag i färska livsmedel och kryddor. Välj hellre fryst kött, frysta kryddor och grönsaker om det inte är säsong. Det gör underverk för smaken, och näringsvärdet!

Nyttiga livsmedel

  • Bär innehåller massor av nyttigheter som zink, magnesium, järn, kalcium och en massa antioxidanter. Ät därför så mycket bär som blåbär, avokado, lingon, björnbär om möjligt i din kost.
  • Nötter är också ett superlivsmedel. Detta gäller i synnerhet mandel som innehåller bland annat omega 3-fetter, kalcium och fiber.
  • Yoghurt, och särskilt då ekologisk yoghurt är fullt av vitaminer, kalcium och kalium.
  • Mörk choklad. Det debatteras visserligen huruvida fettet i mörk choklad är nyttigt för oss eller inte, men alla är rörande överens om att antioxidanterna i den mörka chokladen är guld värt för kroppen, och då främst för hjärtat. Mycket tyder dessutom på att mjölk kan ha en hämmande inverkan på nyttigheterna i chokladen. Undvik därför mjölkchoklad.
  • Sötpotatis är mycket nyttigare än vanlig potatis, och är bland de mest nyttiga kolhydratkällorna du kan tänka dig. Sötpotatis innehåller bland annat kalium, karoten och C-vitamin.
  • Vild lax. Massor av omega 3 och nyttigt protein är den kanske nyttigaste proteinkällan du kan äta.
  • Spenat anses av många vara den allra nyttigaste grönsaken. Spenat innehåller bland annat: betakaroten, C-vitamin, folat, järn och kalcium. Se dock till att äta mycket av olika sorters grönsaker.Recept-förslag på den kanske nyttigaste maträtten: Ugnsbakad (i folie för att behålla så mycket av de nyttiga ämnena) lax med grönsaker och sötpotatis, och en yoghurtbaserad sås/dressing.  Ät en bit mörk choklad med bär till efterrätt.

Om du har tips på unika recept med nyttig mat skriv gärna en kommentar nedan!

7 svar på ”Vad är det nyttigaste du kan äta? Sju nyttiga livsmedel din kropp mår bättre av att äta”

Nyttigast enligt din lista är ändå ugnsbakad lax med rotfrukter och en klick yoghurt, spenatsallad med valnötter och ljummen hallonvinegrette, och (mörk) chokladdoppade jordgubbar.

Själv hade jag uteslutit yoghurten och nötterna. Men det är jag det…

Allt det här är ju egentligen bara sunt förnuft men det är bra att bli påmind om ibland grönsaker, frukt och bär är bra grejer och ikväll får det bli några rutor mörk choklad framför tvn =)

ha det så bra
Mvh Per of Boden

att äta mörk choklad för antioxidanter är inte värt, 100 g 85% kakao innehåller ca 50 g fett varav ca 30 g är mättat. Mättat fett är något man bör undvika, då man bara bör få i sig ca 20g om dagen och jag föreslår att de ska komma från mjölk eller andra nyttiga mejeri produkter.

jag undrar om man blir tjock av bananer?

Nej, och ja. Beror på hur många du äter, hur mycket du äter i övrigt och hur mycket du rör på dig.

kaffegrädde i kaffet och något sött efter maten. så åt min morfar och jag tror att det är bättre än mjölk i kaffet (mjölksockret) och sött efter maten gör mindre skada då den övrigt nyttiga maten sänker GI. Har jag fel?

”Sötpotatis är mycket nyttigare än vanlig potatis”
dummaste påståendet jag hört. Det innehåller både mer kolhydrater än vanlig och mindre järn och c-vitamin. Dessutom är sötpotatis en miljöbov i jämförelse med vanlig potatis då de måste transporteras mycket längre.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: