Yoghurt är nyttigt och sägs leda till ett långt liv med mindre bukfett

Ordet yoghurt härstammar från det turkiska ordet ”yoğurt”, ”att tjockna”. Yoghurtens historia, hur mjölk kultiverades till yoghurt, är lite av ett mysterium, men den rådande teorin är att den uppkom som en ”olyckshändelse” och smittades av bakterier genom kontakt med mjölkproducerande boskap eller växter.

Nyttig turkisk yoghurt
Yoghurt stärker immunförsvaret och underlättar viktminskning

Det finns bevis som tyder på att man tillverkat yoghurt så långt tillbaka i tiden som 4000 år. Bland annat har man hittat skrifter från områden i Indien och Iran som hänvisar till kombinationen mjölk och honung som ”gudarnas mat”. I Persien tillskrev man Abrahams goda hälsa och långa liv hans stora intag av nyttig yoghurt. Denna uppfattning att yoghurt är så nyttigt att den förlänger liver finns kvar än i våra dagar. I början på 1900-talet vann Ilya Mechhnikov ett nobelpris då han sammanställde statistik från 36 länder och kom fram till att Bulgarien hade fler 100-åringar än något annat land. Detta tillskrev han bulgarernas stora konsumtion av yoghurt.

Sedan dess har flertalet internationella undersökningar fastställt att de nyttiga bakterierna i yoghurt främjar hälsan genom att skydda kroppen från gifter, infektioner, allergier och vissa typer av cancer. Dessutom stärker yoghurten skelettet, hjälper till vid magproblem och gör vårt immunförsvar starkare. Det finns dock inga moderna, vetenskapliga undersökningar som kunnat fastställa ett direkt samband mellan ett högt intag av yoghurt och längre livslängd.

Yoghurt och viktminskning och dess näringsinnehåll samt kalorier

För några år sedan slog en amerikansk studie ner som en bomb i hälsokretsar. Den visade nämligen att yoghurt kan leda till viktminskning och då framförallt hjälpa till att få bort det fett som samlas kring buken, dvs. den farligaste typen av fett. I undersökningen lät man dela in deltagarna i två olika grupper. Båda grupperna fick likvärdig mat, och båda sattes på en kalorirestriktion med cirka 500 kalorier mindre än deras individuella behov per dag. Skillnaden var att den ena gruppen fick rikligt med yoghurt varje dag. Det visade sig när undersökningen var klar att yoghurt-gruppen förlorat 61 procent mer fett och deras bukfett hade minskat med 81 procent mer jämfört med gruppen som inte fick någon yoghurt i sin kost. Yoghurtätarna förlorade heller inte lika mycket muskelmassa under experimentet.


Yoghurt har ett bra näringsinnehåll och innehåller bland annat kalcium och mycket protein vilket är mättande och underlättar det att behålla vikten. Dessutom innehåller inte yoghurt så mycket laktos vilket gör att även de flesta som är laktosintoleranta kan äta den.

Det är svårt att säga exakt hur mycket kalorier en burk yoghurt innehåller då det finns så många olika sorter. Vissa är feta men innehåller inget eller lite socker och andra är fettsnåla men innehåller mycket socker. Turkisk yoghurt, som är fet (10 procent) men osötad innehåller cirka 120 kalorier per 100 gram.

Den nyttigaste typen av yoghurt anses vara den ”hemmagjorda” typ av tjock yoghurt som man äter på Balkan. Tjock turkisk, grekisk, bulgarisk yoghurt med honung är en nyttig delikatess som är en mycket uppskattad frukost i dessa länder. I Sverige äter vi helst en mindre fet variant med sylt eller bär istället för honung.

Om du vill vara mån om din hälsa se till att köpa yoghurt som innehåller ingen, eller så lite tillsatt socker som möjligt. Söta hellre med honung eller bär.

Källor: ”Supermat” av Helena Nyblom och engelska Wikipedia.

%d bloggare gillar detta: