Magproblem – våra vanligaste magbesvär och hur du kan undvika dem

Hundratusentals svenskar lider av någon form av tarmproblem i perioder, eller kroniskt. För många är tarmbesvären besvärande, för andra något som försämrar livskvaliteten och i vissa fall rentav styr deras liv.

De vanligaste magproblemen och hur vi blir av med dem

Glutenintolerans

MagproblemGlutenintolerans, eller celiaki, innebär att man är allergisk mot proteinet gluten som finns i råg, vete och korn (havre verkar dock vara okej att äta). Glutenet skadar då tarmens slemhinna och orsakar symtom som diarré, gaser i magen och bullrande mage. Undvik helt enkelt produkter som innehåller gluten, dvs. håll dig undan bröd, flingor, pasta som makaroner och spaghetti gjort på vete, mannagryn och andra produkter som till exempel gröt som baseras på glutenhaltigt spannmål.

Det kan ta lång tid innan din kost ger effekt så ha tålamod. Bra och nyttiga livsmedel som kan fungera som ersättare är ris, majs, bovete, hirs, glasnudlar och potatis.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS, irriterat tjocktarm (eller annan tarm) är mycket vanligt och innebär magsmärtor, diarré och/eller att man blir hård i magen. Ofta uppstår symtomen i samband med att man stressar, eller att man måste springa på toaletten direkt efter att man ätit. Andra symtom inkluderar att man känner sig orolig eller ängslig utan synbar anledning, att magen känns uppblåst och att man är illamående.

Det blir också ofta en ond cirkel om man lider av IBS, eftersom det är stressigt, inte minst i sociala situationer, att behöva ha nära till en toalett hela tiden. Besvären kan vara kortvariga, men de kan också vara i månader eller år.

För att behandla sina besvär bör man äta nyttigt, dricka mycket vatten, undvika stress så mycket det går, och träna regelbundet. Det är ofta väldigt frustrerande att få denna diagnos då den är diffus och vården inte kan erbjuda mycket till hjälp.

Magkatarr

Magkatarr är ett samlingsnamn för flera olika typer av magbesvär. Magkatarr utlöses av massor av olika orsaker som stress, fet mat, stekt mat, läkemedel, starka kryddor, alkohol eller att man ätit på oregelbundna tider.

Symtomen varierar, men vanliga besvär som faller under begreppet magkatarr är: rapningar, sura uppstötningar, illamående, att det suger i magen eller att man känner sig tidigt mätt och smärtor eller obehag i den övre delen av magen.


Det är väldigt individuellt vad som orsakar magkatarr och du bör därför se till att försöka komma underfund med vad som kan vara felet i just din livsföring eller diet. Det finns också receptfria syreneutraliserande läkemedel som kan hjälpa i kortare perioder, som främst hjälper mot halsbrännan. Kom ihåg att alltid uppsöka läkare om problemen förändras eller förvärras.

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att man är överkänslig, men inte allergisk, mot mjölksocker som finns i mjölk och mjölkprodukter. De vanligaste symptomen är att man får ont eller blir lös i magen eller att det bildas gaser. Större delen av världens befolkning är mer eller mindre laktosintoleranta. Vi här i norden har dock utvecklat en bättre laktostolerans.

Bota din laktosintolerans genom att helt enkelt undvika mjölkprodukter!

Candidainfektion

Candidiasis orsakas av flertalet olika svampar och finns naturligt i tarmkanalen. Vårt immunförsvar och goda bakterier håller dem i schack. Men om tarmfloran på något vis störs kan det uppstå en infektion.

Symptom inkluderar dålig matsmältning, halsbränna, urinvägsinfektioner, trötthet och stort godissug, etc.

Candidiasis framkallas av en förändring i hormonbalansen, till exempel efter att man ätit mediciner, p-piller eller mycket sötsaker.

För att undvika candidiasis rekommenderas probiotika och en bra kost, som fullkornsprodukter, frukt och grönt.

Tipsa oss gärna om det kommer nya produkter som till exempel är effektiva mot besvär som lös, trög eller uppblåst mage, samt sura uppstötningar, etc.

%d bloggare gillar detta: