Vännerna påverkar vår hälsa – att hitta nya vänner och behålla de vi har är viktigt

Bästa vänner
Vänner påverkar vår hälsa

Alla inser vikten av att ha vänner. Många har vänner för livet vars vänskap grundades redan i barndomen. De flesta människor försöker också aktivt hitta nya vänner igenom hela livet. Men sorgligt nog är det också många människor i vårt samhälle som är väldigt ensamma och som har svårt att hitta nya vänner.

Detta med vänskap är viktigare än vad vi tror för vår hälsa.  Faktum är att ju mer bra vänner man har, ju bredare nätverk man har att luta sig mot, ju större sannolikhet är det att man uppnår god hälsa och lever ett långt och bra liv.

 Så påverkar våra vänner vår hälsa

I en berömd studie visade det sig att ju mer variation vad det gäller vänskapsband en människa har ju mindre känslig är hon mot förkylningar.

En universitetsstudie utförd i Chicago konstaterade att den som är socialt isolerad sover sämre. Ju mer ensam man känner sig ju svårare är det att somna.

Flertalet studier har också visat att våra kognitiva förmågor påverkas positivt av ett starkt socialt nätverk. Isolering och ensamhet gör alltså att vi med tiden tänker sämre.

En två år gammal studie visade att människor med starka sociala nätverk är 50 procent mer benägna att leva länge jämfört med dem som inte har så många vänner. Faktum är att ha många och bra vänner i detta sammanhang har ungefär samma inverkan på hälsan som cigaretter!


Sensmoralen är alltså att du ska göra ditt bästa för att vårda de vänner du har och se till att skaffa nya vänner hela tiden. Aktivera dig i föreningar, gå på kurser och använd dig av Internet för att hitta nya vänner. Din hälsa, och deras hälsa, behöver det.

Källa: Heath.com

%d bloggare gillar detta: