Barn och kalorier i samband med högtider – experiment av två mammor

Mycket kalorier i glass
Barn erbjuds många extra kalorier i samband med högtid

Två amerikanska mammor har skickat in ett mycket intressant experiment till online-publikationen diseaseproof.com. Mammorna Mandy och Jessica tyckte att det skulle vara ett spännande projekt att mäta hur mycket extra kalorier som barnen, i olika sammanhang, erbjöds från 10 november till 25 december. Observera att i USA så är även Thanksgiving som infaller sista helgen i november en stor högtid. Under dessa 45 dagar så erbjöds de tre barnen, 3, 5 och 7 år gamla, som mammorna följde totalt 41, 734 extra kalorier! 1, 927 gram fett och 6, 470 gram socker!

Under denna experiment-period uppger också mammorna att de följde en utmaning från en doktor att äta mindre än vanligt under högtiderna. Så förmodligen hade resultatet varit ännu värre i vanliga fall.

Under perioden då experimentet varade så var barnen mycket hjälpsamma och bar hem all extra mat och godis som de erbjöds i skolor, kyrkor och mor- och farföräldrars hus. Som en belöning för deras tapperhet i att avstå från alla godsaker åkte de bland annat på weekendresor med inomhuspool, etc.

Godsaker som barnen erbjöds som de istället för att äta upp bar hem till mammorna inkluderar: kakor, lakrits, munkar, söta läskedrycker, glass, chokladmjölk, en mindre uppsjö smågodis, chokladpudding, pajer, etc. 41, 734 extra kalorier, utöver det som de vanligen äter, skulle alltså ha inneburit att barnen hade fått i sig 309 extra kalorier (näringsfattiga sådana dessutom) per barn och dag under 45 dagar. 309 kalorier per dag motsvarar ungefär 25 procent av barnens dagliga behov av kalorier…

Om du som läser detta går i tankarna att genomföra ett liknande experiment, under till exempel julen eller påsken, så får du gärna skicka in det till mail@nyttigt.eu.


Här kan du läsa (på engelska) mer om experimentet.

%d bloggare gillar detta: