Därför ska du äta den nyttiga broccolin oftare

Få grönsaker är så omhuldade som ”kungen av grönsaker”, broccolin, och med all rätta. Broccoli innehåller massor av nyttigheter. Till exempel innehåller grönsaken mycket fibrer, C-vitamin, A-vitamin, K-Vitamin, B-vitaminer, zink, fosfor och fytonutrienter.

Fytonutrienter är ämnen som minskar risken för att man ska utveckla diabetes, hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Broccoli

Forskning har visat att Broccoli dessutom kan:

  • Motverka artros. Detta har med stor sannolikhet att göra med antioxidanten sulforafan att göra, som motverkar anti-inflammatoriska processer. Sulforafan stärker även kroppens förmåga att motstå cancer.
  • Broccoli skyddar huden från skadliga UV-strålar, och kan på så vis motverka uppkomsten av hudcancer.
  • Om du äter Broccoli minst 3 gånger i månaden kan du minska risken att drabbas av cancer i urinblåsan med ungefär 40 procent.

För att broccolins cancerbekämpande ämnen ska vara så potenta som möjligt bör man tillaga grönsaken försiktigt. Det bästa är att ångkoka den lite försiktigt.

Hur får man barn att gilla broccoli?

Det är få grönsaker som är svårare att få barn att gilla än just broccoli. Många gånger sitter avskyn kvar hela livet. Den förre presidenten George W. Bush hade följande att säga om Broccoli (efter ha förbjudit grönsaken på Airforce One…): ”Jag gillar inte broccoli, och jag har inte gillat det sedan jag var lite och min mor tvingade mig att äta det. Jag är USAs president och jag kommer inte äta någon mer broccoli.”

Den nuvarande presidenten Obama Barack höjer dock broccoli till skyarna och anser den vara hans favoritmat. Han säger sig dock inte ha gillat grönsaker när han var liten eftersom man överkokade grönsakerna i hushållet tills de var mjuka och oaptitliga.

  • Detta är en viktig aspekt när man försöker få barnen att äta mer grönsaker överlag, att man inte tillagar eller presenterar dem på ett tillräckligt attraktivt vis. Barn har också smaklökar…
  • Få dem gärna att bli mer involverade i hela processen, från att ni går och handlar råvarorna tills ni lagar till maten.
  • Uppmuntra dem att använda sin fantasi och skapa lek…att de till exempel är en jätte- dinosaurier som mumsar i sig broccolin som om de vore små trädstammar…
  • Få dem att inse hur viktigt det är för hälsan att faktiskt äta nyttig och bra mat.

Källa: Medicalnewstoday.com, 2/10-2013

%d bloggare gillar detta: