Intressant Iphone app för att kartlägga globala matvanor

app för bättre matvanor

Bolaget Massive Health har lanserat en intressant app för iphone (oklart om den även finns för android och Windows-mobiler) som ska göra det lättare för människor runtom i hela världen att ändra sina matvanor. Appen heter ”the eatery” och finns att ladda ner på Itunes.

Det finns en hel del forskning som tyder på att det är en mycket effektiv strategi (eftersom det ökar kunskapen om vad du äter, och hur mycket du äter) att föra en matdagbok. Appen fungerar på så vis att du tar bilder på din måltid som du laddar upp till appens globala databas. Appen känner av var du befinner dig och hur stor din portion är. I samband med att du laddar upp bilden på din måltid ombeds du också ranka om du tror att din måltid var ”fet” eller ”fit”. Sedan presenteras du av anonyma bilder på andra människors måltider som du får ge betyg på. Efter en tid kommer en grupp människor ha rankat bilden av din måltid baserat på hur nyttig eller onyttig de tycker att den verkar vara enligt deras erfarenhet.Det huvudsakliga syftet med denna app är inte ta reda på det exakta antalet kalorier du får i dig utan den är till för att avgöra om du äter nyttigare denna vecka jämfört med förra veckan. Appen hjälper dig alltså att hålla koll på om du är på rätt väg med dina matvanor. Enligt användarna leder ett regelbundet användande av appen till en ökad medvetenhet om matvanor och inte minst till förbättrad motivation att genomföra en förändring i hur man äter och hur mycket man äter.

Appen testar i tysthet dina kunskaper (baserat på vad du ger för betyg på olika måltider) om hur en bra måltid ska se ut.

Med tiden kommer denna app också att leda till att vi får en ökad förståelse för hur människor äter i andra länder och hur detta påverkar spridningen av fetma. Exempel på data som man redan fått från appen är exempelvis att människor i New York dricker 6,7 gånger mer kaffe än invånare i övriga städer och att risken att du är överviktig om du har överviktiga vänner är 57 procent större än om din vänskapskrets ligger på en ”normalvikt. ”

%d bloggare gillar detta: