Att bära omkring på en kall flaska hjälper träningen

Kroppstemperatur
Vi gillar så kallade ”life hacks”, det vill små säga knep (helst med vetenskaplig grund) för att förbättra till exempel träningsresultaten. Det senaste knepet för att hjälpa till vid träningen är att hålla kroppstemperaturen nere när man tränar med hjälp av en kall vattenflaska, eller nedkyld termos.

För många, särskilt överviktiga, så är överhettning ett svårt hinder vid träning. De extra kilona fett hindrar kroppen från att effektivt hålla sig nedkyld när man är aktiv och som ett resultat stiger kroppstemperaturen för snabbt. Detta påverkar prestationen negativt då man fortare blir utmattad i takt med att kroppstemperaturen stiger.

Tidigare studier på atleter har visat att om man har på sig västar (cooling vests) som kyler ner kroppen (eller håller i andra kalla föremål) så kan man sakta ner hur snabbt kroppstemperaturen stiger.

Nu har också en ny studie vid Stanford på överviktiga kvinnor i åldrarna 30-45 visat att något så simpelt som att bära på en kall termos är effektivt när man rör på sig.


I studien lät man ena gruppen kvinnor träna på löpband, samt göra utfall (lunges) och andra övningar samtidigt som de fick hålla i en nedkyld termos. Den andra gruppen fick hålla i en termos med ljummet vatten. Den ”kalla gruppen” fick mycket bättre resultat i sin träning. De höll sig på löpbandet under längre perioder, de gick snabbare och hade förbättrat blodtryck, puls och midjeomfång.

För att du ska uppnå samma positiva effekter i din träning uppmanar forskarna dig att frysa en flaska med vatten och sedan hålla i den när du till exempel springer eller tränar benmusklerna, promenerar eller kör spinning, etc.

 

 

%d bloggare gillar detta: