Så kan Yoga vara skadligt för din kropp

Olika meningar som innehåller ordet Yoga har enligt Googles sökverktyg över 135, 000 sökningar i månaden i Sverige. Det handlar om dels sökningar var man kan hitta Yoga-utövare i städer som Stockholm, Göteborg och även småstäder runtom i landet. Det handlar också om sökningar efter specifika typer av Yoga, som ashtanga, medicinsk yoga, bikram, poweryoga och hatha.

YogaDessutom söker man mycket information om Yogas effekter på hälsan samt efter produkter som en matta eller DVD. Yoga är med andra ord en mångmiljonindustri med flera olika aktörer. Allt från en människa som jobbar som instruktör till den som tillverkar eller distribuerar DVD:s eller yoga-mattor. Nuförtiden finns det till och med yoga-appar för mobilen och Tv-spel som enbart riktar in sig på yoga. Men hur bra är egentligen Yoga för oss? Hur stora är skaderiskerna? Enligt en mycket uppmärksammad artikel i New York Times (en av de mest delade artiklarna i USA på sista tiden) så leder yoga påfallande ofta till skador.

Därför ska du vara försiktig med Yoga

Alla typer av träning har både sina risker och fördelar. Problemet är att man med många yoga-övningar tar risker helt i onödan. I artikeln pekar man till exempel på Iyengar, en form av Hatha yoga och en nackövning som går ut på att stimulera sköldkörteln som direkt livsfarlig.

Problemet är också att yoga har fått ett sådant starkt rykte att många tror att de inte har något annat val än att vända sig till just yoga för att komma till bukt med sina ryggproblem. Det finns mindre avancerade alternativ.

Glenn Black har arbetat som yogainstruktör i över fyra decennier. Han är också en av få celeberiteter inom yoga-världen som också understryker att vissa yoga-former och övningar kan vara direkt farliga för hälsan.

Black menar att majoriteten av människor bör totalt undvika yoga eftersom sannolikheten att de ska skada sig är alldeles för hög. Enligt honom är det inte bara yoga-studenter utan även hyllade instruktörer som skadar sina kroppar eftersom de har underliggande svagheter, eller problem, i sin fysik som oundvikligen leder till skador. Yoga är till för människor som har en god fysik, och den kan också användas som behandlingsmetod. Men man bör aldrig ägna sig åt yoga i stora, allmänna klasser.

Enligt Black är det flera faktorer som har gjort det alltmer riskfyllt att utöva yoga. Det största problemet är den demografiska förändringen hos de som studerar yoga. Traditionella indiska utövare satt under stora delar av dagen i en hukande position eller med benen i kors, och yoga-positionerna var en naturlig förlängning av dessa positioner. Nuförtiden sitter stadsmänniskan på ett kontor hela dagarna och går ett par gånger i veckan och anstränger sig till det yttersta med allt mer avancerade yoga-övningar. Detta trots deras strukturella svagheter, som dålig stretchningsförmåga.

Explosionen i popularitet för yoga har resulterat i att det inte finns tillräckligt många duktiga instruktörer. En instruktör behöver en mycket gedigen utbilning, samt mycket erfarenhet för att kunna se när en student är på väg att skada sig.  

När yoga-instruktörer kommer till Black efter att utvecklat allvarliga skador på grund av att de pressat sina i grunden svaga kroppar för långt får de det chockerande svaret: ”sluta med Yoga”. Han pekar på en av USAs mest kända instruktörer som pressade sin kropp till det yttersta vilket slutligen resulterade i så allvarliga höftskador att hon var tvungen att byta ut höfterna.

Från hängivna utövare till gurus och instruktörer framställs yoga som en nästintill mirakulös källa till förnyelse och läkande. Man hyllar yogans förmåga att lugna, bota, skapa energi och ge styrka. Undersökningar också visat att yoga till exempel kan sänka blodtrycket, vara nästan lika effektiv som antidepressiv medicin, och till och med förbättra sexlivet. Det finns dock massor av andra metoder för att lindra stress och smärta, som inte kräver en nästintill kirurgisk precision för att inte vara direkt kontraproduktiv.

Det har under de senaste decennierna kommit flera rapporter om riskerna med yoga från respekterade källor som ”The British Medical Journal”. Bland annat har man pekat på att det finns risker för nervskador, stroke och allvarliga nackskador som kan liknas vid whiplash.

För tre år sedan publicerade en grupp läkare och kirurger en rapport om vilka kroppsdelar som löper störst risk att skadas vid yogautövning. Den globala undersökningen kom fram till att den nedre delen av ryggen är den del av kroppen som skadas som oftast. Sedan följde axeln, knät och nacken. Den femte störst risken bedömdes vara att man drabbas av en stroke (dock väldigt ovanligt).


Glenn Black har för övrigt själv tvingats till att genomgå en ryggradsoperation. Han hade efter flera decenniers utövande slutligen fått betala priset för att ha pressat sin kropp med avancerade yoga-övningar, som att stå på axlarna.

Artikeln har fått mycket kritik av yogautövare men också hyllats för att den vågar belysa riskerna med yoga. Kritikerna menar dock att alla former av träning är farlig om den inte utförs på rätt sätt.

Vad vi kan ta med oss av såväl artikeln som den efterföljande debatten är att om vi ska ägna oss åt yoga ska vi inte ägna oss åt avancerad yoga, och vara mycket uppmärksam på kroppens signaler. Att som nybörjare försöka ta till oss avancera yogaställningar vi en app i mobilen eller instruktioner via en DVD bör helt undvikas.

Källa: New York Times, 5 januari, 2012, nätupplagan.

 

Ett svar på ”Så kan Yoga vara skadligt för din kropp”

Jag höll på med yoga i yngre dagar. Jag förstår inte varför solhälsningen skulle vara farlig.Viss yoga är kanske för avancerad men det känner man bäst själ.Meditation, andningsövningar, avslappning och enkla ställningar och rörelser måste .mot vara bra. Jag anser att New York Times är en skitblaska.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: