Feta kvinnor har högre risk att drabbas av återfall i bröstcancer

överviktig kvinna

En ny studie visar att feta, eller överviktiga, kvinnor löper större risk att drabbas av återfall i bröstcancer.

Enligt forskarna vid cancerinstitutet i Boston så är detta ytterligare ett bevis för hur viktiga livsstilsfaktorer kan visa sig vara i behandlingen av cancer. Det verkar som om överviktiga eller feta har sämre odds att överleva bröstcancer. Tidigare var kopplingen något oklar eftersom man spekulerade i att feta kvinnor fick lägre doser kemoterapi på grund av sin vikt. I denna undersökning tog man dock hänsyn till denna variabel och kunde konstatera att det inte är behandlingen i sig som gör att överviktiga kvinnor oftare drabbas av återfall.

En av de ansvariga säger att ”Fetma är en modifierbar faktor, och trots att det inte finns några bevis för att med säkerhet säga att gå ner i vikt eller träna mer regelbundet kommer minska risken för att cancern återvänder så finns det konsekventa samband mellan livsstilsfaktorer som dieten, vikten och den fysiska aktiviteten vad det gäller mönster och prognoser för bröstcancer”.


I framtida studier kommer man att försöka fastställa om de verkligen är så livsstilsfaktorer påverkar kvinnors odds att överleva en bröstcancerdiagnos. Om man kan konstatera att så är fallet så kommer det bli praxis att ta med livsstilsfaktorer i behandlingen av cancer.

Övervikt innebar att man har ett BMI på 25-30 och fetma innebär ett BMI över 30. Man räknar med att över 1,5 miljarder människor på jorden har ett BMI över 25 och kan definieras som överviktiga. I många västländer är minst 50 procent av befolkningen överviktiga eller feta.

Hur många drabbas av bröstcancer? Man räknar med att cirka 8000 svenska kvinnor om året insjuknar i bröstcancer. Antalet människor i Sverige som drabbas av cancer är ungefär 55, 000. Fler och fler insjuknar men samtidigt så kan man nuförtiden bota ungefär 60 procent av alla fall. Man räknar också med att så många som 30 procent av alla människor någon gång under sitt liv drabbas av cancer.

Läs mer om cancerns historia här.

Källor: Karolinska, health.usnews.com (23/12, 2012), cancerfonden

 

%d bloggare gillar detta: