Cancer är en sjukdom skapad av människan säger ny forskning

Cancer är en av de dödligaste sjukdomarna vi har i världen idag, och man tror att så många som var tredje svensk kommer att drabbas av sjukdomen förr eller senare. Cancer är också en av de sjukdomar som vetenskapen verkar ha störst problem med att hitta botemedel för.

Cancerns historia

Nu har de brittiska forskarna Professor Zimmerman och Rosalie David undersökt cancersjukdomarnas rötter genom att studera klassisk litteratur och analyserat fossiler och mumifierade kroppar. När de avslutat undersökningen fastslog de att cancertumörer var väldigt ovanliga innan miljöföroreningar och dålig kost kom in i bilden.

Trots att hundratals mumier undersöktes kunde man bara hitta en enda kropp som innehöll cancer. För att förekomma kritik om att ”man levde inte tillräckligt länge på den tiden för att hinna få cancer” menar forskarna att det fanns bevis för andra åldersrelaterade sjukdomar som hjärtsjukdomar och benskörhet hos flera mumier, men cancer lös alltså med sin frånvaro.

Man har även studerat tusentals ben från neandertalare och bara hittat ett enda fall av cancer.

De första som upptäckte cancer och började göra en åtskillnad mellan godartade och elakartade tumörer var faktiskt de antika grekerna. Det är dock osannolikt att detta skulle signalera att cancer var utbrett på den tiden. Det är snarare ett tecken på att grekerna uppfann en förbättrad läkekonst.

Först på 1600-talet hittar man beskrivningar av canceroperationer i litteraturen, och de första vetenskapliga omskrivningarna av specifika tumörer går tillbaka endast 200 år i tiden, och detta inkluderar till exempel cancer hos skorstensfejare 1775, och näscancer hos snusare (på den tiden sniffade man snuset) 1761.

En brittisk cancerforskare menar att detta är tydliga bevis för att cancer, som är den näst vanligaste dödsorsaken i industrialiserade samhällen, är en sjukdom som skapats av människan. ”Det finns inget i vår naturliga omgivning som orsakar cancer. Detta innebär att den måste vara en av människan skapad sjukdom som kan härledas till föroreningar, och förändringar i våra kostvanor och livsstil”.

Enligt forskare kan en hälsosam kost, regelbunden fysisk motion och att man håller en hälsosam vikt bidra till att motverka så mycket som en tredjedel av de vanligaste typerna av cancer.

[Uppdatering 2015] Ryska forskare har identifierat cancer i en Sibirisk man som levde för 4500 år sedan. Han dog av prostata- eller lungcancer som hade spritt sig till skelettet. Denna sibiriska man är det äldsta bekräftade offret för cancer.

Källa: Dailymail.

%d bloggare gillar detta: