Te minskar risken för cancer

Enligt en ny studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition (januari, 2013) så minskar risken, med upp till 29 procent, att man ska drabbas av olika typer av cancer i matspjälkningssystemet om man regelbundet dricker te.

Undersökningen utfördes på 69, 000 japanska kvinnor under en tidsperiod på 11 år. Ingen av kvinnorna som ingick i studien rökte eller drack alkohol under studiens gång. Kvinnorna var medelålders och äldre.

Studien visade bland annat att medelkonsumenter av te, det vill säga de som dricker te minst tre gånger i veckan i minst sex månader löper en 17 procent mindre risk att drabbas av cancer i magen.


Ännu bättre nyheter för te-drickare är att det verkar som om att ju mer te man dricker ju större skydd utvecklar man. Kvinnorna i studien som drack två till tre koppar te om dagen hade 21 procent mindre risk att drabbas av magcancer. De som regelbundet drack te under 20 år eller mer löpte 27 procent mindre risk för att drabbas av olika typer av cancer i matspjälkningssystemet och 29 procent mindre risk att drabbas av koloncancer.

Vissa livsstilsfaktorer som kost och motion noterades inte under studien. Dessutom undersökte man inte te-temperaturer eller styrkan på teerna. Man undersökte heller inte huruvida man skulle kunna ha uppnått samma resultat genom olika former av te-extrakt.

Man är också osäker på vilken typ av te som är mest effektiv vad det gäller att minska risken för cancer, men majoriteten av kvinnorna i studien drack grönt te. Summa summarum, drick mer te, och gärna grönt te.

Läs mer om te och hälsa.

%d bloggare gillar detta: