Världens just nu äldsta människa

Världens äldsta man
Världens just nu (29 maj 2013) levande äldsta människa kommer från Japan. Hans namn är Jiroemon Kimura och han föddes den 19 april 1897, vilket alltså gör honom 116 år gammal.

Jiroemon blev världens äldsta man när Walter Breuning (född i USA 1896) dog i april 2011, och han blev världens äldsta människa när Dina Manfredini (född i Italien 1897) dog i december 2012.

Det finns de som hävdar att de är ännu äldre än Jiroemon, men detta har inte kunnat verifieras. Faktum är att Jiroemon Kimura är den äldsta, verifierade, människa i historien. Med största sannolikhet har det funnits flera som uppnått ännu högre ålder, men det har saknats trovärdig dokumentation för att bekräfta deras födelsedatum.

Jiroemon Kimura levnadshistoria

Kimura föddes 1897 i fiskebyn Kamiukawa, och efter att ha gått ur skolan började han vid 17 års ålder (vilket för övrigt var samma år som första världskriget utbröt i Europa…) arbeta vid det lokala postkontoret. Där stannade han tills han blev pensionär vid 65 års ålder (samma år som studenterna revolterade i Sverige och Johnny Cash spelade in ”At Folsom Prison”), och blev då istället bonde.

Han odlade sitt land fram till 90 års ålder (samma år som TV-serien ”Varuhuset” hade premiär på SVT…). Nuförtiden spenderar han dagarna med att gå upp tidigt på morgonen och läsa tidningen med ett förstoringsglas, och han gillar att småprata med gäster och följer fortfarande den japanska politiska debatten via TV med stort intressen.

Läs också om att åldras med värdighet.

Han gifte sig med Yae Kimura under 20-talet och blev änkling 1978. Kimura hade fem syskon, varav fyra av dem blev äldre än 90 (den yngste brodern i skaran blev 100 år). Kimura har också fem levande barn (två har dött) och 14 barnbarn (en av dem har dött). För närvarande delar han bostad i Kyoto med sin äldsta sons änka och hans sonsons änka.

Kimuras ”hemlighet” till att han uppnått en så hög ålder? ”Små måltider [som bröd gjort på röda bönor och ris] tre gånger om dagen.” När han fyllde 115 firade han sin födelsedag som så gånger förr med att äta grillad fisk, ångkokt ris och röda bönor (som är en rätt man ofta serverar på högtider i Japan).


Kimura är den enda människan man känner till som föddes på 1800-talet och som fortfarande är i livet.

Det är en svindlande tanke att Kimura var 17 år när första världskriget bröt ut, han var 48 när andra världskriget tog slut, 72 år gammal när Neil Armstrong blev den första människan på månen och 89 år när man sköt Palme en kall februarinatt i Sverige för 27 år sedan…!

Detta hände också år 1897

Hammarby Roddförening bryter namn till Hammarby IF.

Posten mellan Sverige och Tyskland börjar transporteras via den hypersnabba teknologin ångbåt…

Det första trådlösa meddelandet skickas över öppet hav.

Dracula publiceras för första gången.

Oscar Wilde släpps ur fängelset.

Man spelar in den första svenska filmen någonsin…

Paavo Nurmi och William Faulkner föds.

Johannes Brahms dör.

%d bloggare gillar detta: