Åldras med värdighet genom träning

Vältränad äldre man
Åldras med värdighet genom att träna hela livet

Allt fler undersökningar visar exceptionella resultat vad det gäller människors förmåga att behålla muskelmassa. Länge trodde man att mäniskor började tappa i muskelmassa efter de fyllt 40 år. I genomsnitt troddes det att man tappar så mycket som 8 procent (eller mer) muskelmassa för varje decennium som passerar efter 40. Under senare tid har dock forskningen upptäckt att detta inte alls behöver vara fallet. Regelbunden träning är nyckeln.

Åldras med värdighet genom att aldrig sluta träna!

I en nyligen utförd studie på 40 tävlingscyklister, löpare och simmare i åldrarna 40 till 81 fann man inga som helst bevis för kroppsligt förfall. Atleterna i 70- och 80-årsåldern hade nästintill lika stor muskelmassa i låren som atleterna i 40-årsåldern!

Doktor Vonda Wight, som höll i studien, citerades i New York Times: ”Detta är ett starkt bevis på att människor inte behöver förlora muskelmassa eller funktionalitet med åldern. Förändringarna som vi antog hade att göra med åldrandet, och därför inte kunde stoppas, verkar faktiskt vara resultatet av inaktivitet.  Och det kan man styra över”.

Det finns flera studier med liknande konklusioner om att åldern bara är en siffra. I en studie utförd på djur 2010 så lyckades äldre och stillasittande råttor utveckla nya satelitceller efter 13 veckors träning.

Under senare år har forskare upptäckt att det är möjligt att återupprätta gamla, mänskliga musklers förmåga att reparera och återbygga sig själv. Man har också konstaterat att det är mycket viktigt att man inte gör långa uppehåll sin träning då det är mycket tufft att komma tillbaka efter en längre periods atrofi (förtvining) även om det är möjligt. Det är aldrig för sent att sluta träna. Att hävda att man är för gammal för att träna är kanske kronjuvelen i en lång rad av dåliga ursäkter.

Var noggrann, om du är lite äldre och inte tränat på länge, med säkerheten. Kontakta din doktor och be om lite råd och se till att få någon kunnig människa att instruera dig hur du utför några bra och säkra övningar för kroppen. Men du behöver inte gå till gymmet för att bygga muskler. Du kommer långt med hemmaträning och långa promenader.

Källa: Fitness.mercola, New York Times.

%d bloggare gillar detta: