De 10 viktigaste hälsonyheterna under året som gått

Varje år kommer det tusentals hälsonyheter i form av olika undersökningar och studier. Många av dessa nyheter är rent nonsens, men i vissa fall görs det upptäckter som påverkar vad vi äter, hur vi tränar, riktlinjer och procedurer inom vården, etc. Vi har plockat fram de sju viktigaste nyheterna inom hälsa under 2011.

  • Vanliga sömntabletter ökar risken för att dö i förtid. Fler och fler myndigheter, organisationer och enskilda läkare börjar lyfta fram farorna med den senaste klassen av ”ofarliga sömnmedel”. Detta var en av årets viktigaste nyheter, men långt ifrån en av de största nyheterna. Få inom vården eller media verkar nämligen bry sig nämnvärt.
  • Mobiltelefoner orsakar cancer. Mobiltelefoner orsakar inte cancer. En stor studie utförd i Manchester konstaterade tidigt under året att mobiltelefonanvändande INTE leder till en ökad risk för hjärncancer. Tre månader senare konstaterade en grupp experter via WHO att ”mobiltelefoner kan leda till cancer”.  Juryn är fortfarande inte enig i denna fråga. Det är den viktigaste nyheten.
  • Kaffe minskar risken att drabbas av cancer. Till exempel tror man att män som dricker sex koppar kaffe om dagen löper 60 procent mindre risk att drabbas av en aggressiv variant av prostatacancer.
  • Ett vanligt förekommande smärtstillande medel tros leda till tusentals dödsfall per år.
  • Äntligen har (för denna gång) forskare lyckats motbevisa en gammal studie som konstaterade att vaccinering av barn kan leda till autism.
  • Ansiktstransplantation

    I USA genomförde man under året världens första transplantation av ett ansikte. Det tog mer än 30 kirurger och sammanlagt 15 arbetstimmar att genomföra operationen. Dallas Wiens, vars ansikte rekonstruerades efter en el-olycka, uppges sju månader efter operationen må bra.

  • Äntligen har forskare lyckats avfärda påståendet att vaccinering av barn orsakar autism.

Vi återkommer snart med en artikel om hälsotrender som kommer starkt under 2012.

%d bloggare gillar detta: