Smärtstillande medicin leder till tusentals dödsfall per år!

Diclofenac
Diclofenac är ett vanligt smärtstillande medel

Enligt en ny alarmerande undersökning så är ett av världens mest använda smärtstillande medel, Diclofenac, nästan lika farligt som Vioxx, läkemedlet som togs bort från marknaden i Sverige efter att det visat sig att långtidsanvändande (mer än 18 månader i detta fall) ledde till en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.  Vioxx fanns på den svenska marknaden från 1999 till 2004. Man räknar med att Vioxx ledde till en för tidig död hos minst 60, 000 patienter (dock inte enbart i Sverige förstås) innan man hann upptäcka hur skadligt det faktiskt var.

Den smärtstillande substans som nu hamnat i fokus rör sig om det smärtstillande medlet Diclofenac (det verksamma ämnet heter diklofenak). Detta läkemedel är en NSAID som lindrar smärta, och inflammation vid reumatiska sjukdomar. Diclofenac skrivs även ut mot till exempel mensvärk och migrän. Diclofenac finns att köpa, i en lägre dos, även receptfritt på apoteket.

Diclofenac kan dock, enligt den senaste rapporten, öka risken för allvarliga hjärtproblem och stroke med 40 procent. Detta handlar bara om en 5 procent lägre riskfaktor än ovan nämnda Vioxx.

Forskare från Storbritannien larmar nu alltså för Diclofenac och menar att dessa smärtstillande tabletter kan vara ansvarigt för flera tusen dödsfall årligen.

Räkna med att detta kommer leda till fler undersökningar om olika typer av smärtstillande medel av typen NSAID, och att det ytterligare hettar upp debatten kring användandet av olika typer av smärtlindrande medel i Sverige. Många undersökningar som visat att de är ofarliga, och i vissa fall rentav motverkar uppkomsten av cancer och andra sjukdomar, är ofta sponsrade av läkemedelsbolagen som tillverkar medicinerna.

För övrigt visade en undersökning som kom för året att våra mest vanligt förekommande huvudvärkstabletter leder till kronisk huvudvärk…

Källa: Plos Medicine, 2011; 8: e1001098)

%d bloggare gillar detta: