Leenden har stor social och psykologisk betydelse – Ett leende kan säga så mycket!

Våra leenden fyller sociala och psykologiska funktioner

Ett leende är mycket mer än bara en markör för gott humör. Vi använder olika typer av leenden för att sända en lång rad varieerande sociala signaler till andra människor.

 • Till exempel ler vi för att visa andra att vi går att lita på och går att samarbeta med. Ekonomisk forskning har fastställt att ett leende ökar sannolikheten att man kommer att lita på dig i ett affärssammanhang med tio procent. Leenden fungerar också ypperligt, har det visat sig i undersökningar, för till exempel servitriser som vill få mer dricks.
 • Ett leende kan rätta till ”sociala missöden”, som när vi glömmer bort ett namn, någons födelsedag, eller druttar på ändan. Leendet är avväpnande.
 • Vi ler också för att komma undan med ett lindrigare straff när vi blir fångade med ”handen i kakburken”. En studie från 1995 visade att människor som bryter mot reglerna behandlas mildare av omgivningen om de ler, oavsett om leendena är falska, miserabla eller reflekterar genuina känslor.
 • Ett leende kan mildra smärta och obehag. Om vi upplever någon form av jobbig situation som gör oss upprörda så hjälper det något att fyra av ett leende, även om vi måste krysta fram det. Detta kallar forskarna ”facial feedback hypothesis”. Det kan dock vara på sin plats att vara försiktig med i vilket sammanhang man använder ett leende som en försvarsmekanism. En studie visade att människor som fick se på en video med obehagliga bilder mådde bättre efteråt om de försökte le under tiden. Dock uppfattades deltagarna som log under experimentet som mindre sympatiska av andra. En fotbollspelare i Fiorentina log (eller det uppfattades som ett leende hur som helst) nyligen under en tyst minut för jordbävningsoffer vilket orsakade en stor skandal i Italien. Spelaren var till och med nära att förlora sin landslagsplats i tumultet.
 • Våra leenden får oss att fokusera i stressiga situationer.  När vi är stressade tenderar vi att drabbas av en form av ”tunnelseende” och kan bara fokusera på det som är rakt framför oss. En nyligen utförd undersökning visar dock att fyra av ett leende i detta sammanhang får oss att må lite bättre vilket i sin tur hjälper oss att fokusera mer. När vi ler kan vi se skogen trots alla träden var slutsatsen i denna undersökning.

  Leonardo Da Vinci´s Mästerverk Mona Lisa
  Mona Lisa visar upp världens mest berömda leende
 • Att le för sex är förmodligen vad vi gjorde långt innan vi lärde oss att prata. Det har gjorts otaliga studier genom åren på hur en leende kvinna påverkar männen. I ett uppmärksammat experiment visade det sig att en kvinna i en bar som etablerade ögonkontakt med männen vid bardisken fick 20 procent av dem att gå fram till henne. När hon dessutom la till ett leende kom 60 procent av männen fram till henne för att prata eller bjuda på en drink. När en man ler åt en kvinna är dock inte effekten lika påtaglig.
 • Lev längre genom att le ofta. En studie utförd på basebollspelare visade att leenden de facto är en markör för ett längre liv.
Leende kvinna
Ett leende kan göra underverk

Hur många muskler använder man när man ler? Enligt en populär och vacker myt krävs det 17 muskler för att grimasera, men bara 43 muskler för ett leende. I själva verket (enligt plastikkirurgen David Song vid Chicagos universitet) använder man 12 muskler vid ett leende och 11 vid en grimas.

Källa: Spring.org

%d bloggare gillar detta: