Bygga muskler snabbt – tio tidlösa tips från en bodybuilder

Att bygga muskler kräver hårt arbete

Det finns massor av olika sätt att bygga muskler på. Visserligen ändrar sig rönen hela tiden, men principen är densamma oavsett om det är många repetitioner, få repetitioner, helkroppsträning eller en muskelgrupp per dag som gäller: du måste anstränga musklerna om du vill få dem att växa!

Nedan följer tio råd från en professionell muskelbyggare (Mark Mcmanus) om hur man bygger muskler snabbt. Tänk dock på att dessa råd inte är skrivna i sten och det kanske finns mer effektiva sätt för just dig att bygga muskler fort.

Tio tips för att bygga muskler snabbt

  • Lyft mer för varje pass! Varje gång du tränar ska du använda en tyngre vikt, eller göra fler repetitioner än föregående träningspass. Om inte du anstränger musklerna hårdare kommer de anpassa sig och sluta växa.
  • Utför 8-12 repetitioner i varje set. Enligt många ska man lyfta en vikt som är så tung så man orkar lyfta den någonstans mellan 8-12 gånger per set för maximal muskeltillväxt.
  • Utför 6-9 set per muskelgrupp. Mer än så behövs inte förutsatt att du anstränger dig tillräckligt och lyfter vikterna med rätt utförande. Träna heller inte musklerna mer än 45 minuter åt gången då du annars riskerar att bryta ned dem.
  • Öka mängden protein i din diet. Protein bygger och reparerar muskelvävnad. Tränar du hårt och vill ha snabba resultat bör du komplettera med proteinpulver i bra kvalitet (det är viktigt att du satsar på bra kvalitet). I övrigt är det mest effektiva kosttillskottet utan tvekan kreatin.
  • Fett ska heller inte underskattas då fett stimulerar förekomsten av bland annat testosteron och tillväxthormoner i kroppen.
  • Ät mycket och ät ofta. Det är dessutom viktigt att du får i dig mat som bygger muskler.
  • Drick mycket vatten. Vätskebalansen påverkar dina energinivåer.
  • Undvik överdrivet mycket konditionsträning då detta tär på din energi och muskler. Ska du träna konditionsträning samtidigt som du har som uttalat mål att bygga muskler bör du förlägga konditionsträningen efter styrketräningen.
  • Slappna av. Stress tär på såväl orken som musklerna.
  • Få i dig tillräckligt med sömn! Sömn är bland de absolut viktigaste faktorerna för att lyckas med sina mål.

”Stora verk skapas inte av styrka utan av ihärdighet”  – Samuel Johnson


Det finns som jag nämnde i början av artikeln flera olika skolor om hur man ska få snabba resultat inom bodybuilding. Men, om man följer ovanstående råd kommer man bygga muskler. Så är det bara. Och nej, du behöver inte vara orolig för att bli stor och klumpig. Det går inte lika snabbt att bygga muskler som det gör att gå ner i vikt. Tänk dessutom på att du verkligen måste pressa dig till det yttersta för att nå resultat.

3 svar på ”Bygga muskler snabbt – tio tidlösa tips från en bodybuilder”

En bra artikel! Håller dock inte med om rådet ”ät mycket och ofta”. Att äta mycket mat som bygger muskler håller jag med om men att man behöver äta ofta är lyckligtvis en myt. 🙂

Tack, och bra poäng! Har skrivit en annan artikel på sidan om hur det är en myt att man behöver äta ofta för att gå ner i vikt. Detsamma gäller naturligtvis när man vill lägga på sig. Däremot finns det andra hälsofördelar med att äta ofta, och själva andemeningen att man ska få i sig mycket mat när man styrketränar kan man ju inte argumentera mot. 🙂

Bra artikel och håller med om myten. Ett annat problem när man vänjer sig vid att äta för ofta är att man lätt blir gnällig om man någon gång måste vara utan mat lite längre, eftersom man vant sig vid konstant intag. Jag hade själv det här problemet förr och hatade det, men jag kanske bara hanterade det extra dåligt själv 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: