Mat som hjälper till att bygga muskler – 7 muskelbyggande livsmedel

final_set_flickr-0292
Bra mat är avgörande för muskeltillväxten

Precis som vad det gäller konsten att gå ner i vikt är maten A och O vad det gäller att bygga muskler. Utöver hård och frekvent träning av musklerna behöver du massor av energi och näring. Du behöver få i dig vitaminer, mineraler, kolhydrater, fett och framförallt muskelbyggande proteiner!

Muskelbyggande mat som du bör äta mycket av

  • Baljväxter är fulla av proteiner, fibrer och annat som en hårt arbetande kropp behöver.
  • Ägg är supermaten som man med fördel kan äta till frukost eller kvällsmat, eller när som helst på dagen, dagligen. Många muskelbyggare skippar dock äggulan, men det finns ingen anledning till att du också ska göra det. Ät hela ägget.
  • Fullkorn ger bra med energi så att man orkar träna musklerna hårdare och längre, och innehåller en massa nyttigheter som mineraler, vitaminer och fibrer.
  • Omega 3 är en bra källa för muskelbyggande proteiner och omega-3 som med största sannolikhet är en viktig komponent när man återhämtar sig från ett hårt styrketräningspass.
  • Nötter innehåller massor av bra fett, och magnesium, zink, selen, koppar och mycket annat som våra muskler frodas av. Ät minst en handfull nötter om dagen!
  • Skaldjur innehåller lite fett, men en hel del proteiner och annat som bygger muskler. Musslor till exempel innehåller massor av järn, koppar och vitamin b12. Ät räkor, musslor, kräftor och andra skaldjur flera gånger i veckan och dina muskler kommer tacka dig för det.
  • Ät mycket lök i olika former, som rödlök, gullök, vårlök, vitlök etc. Lök är en rik källa på olika ämnen som stärker vårt immunförsvar.
Uppdaterat juni 2012: Enligt de senaste forskarrönen så ger sallad, rödbetor och spenat ökad styrka i musklerna. I alla fall om du är en mus. Med stor sannolikhet kommer det nog visa sig att om man som människa äter till exempel 200-300 gram spenat (eller 2-3 rödbetor) om dagen så leder det till starkare muskler även för oss. Han var helt klart något på spåren Karl Alfred. Hemligheten enligt forskarna ligger i att dessa grönsaker innehåller mycket nitrat.

Ät nu bara inte för mycket. Styrketräning ökar inte ämnesomsättningen lika mycket som vi tror och det är lätt hänt att man går upp i vikt om man tränar och tror man kan äta hur mycket mat som helst.


Glöm heller inte bort att för att lägga på dig muskler räcker det inte med att äta muskelbyggande mat. Du måste utsätta musklerna för påfrestning dessutom!  Du behöver dock inte gå på gym. Armhävningar, och då menar vi MÅNGA armhävningar duger gott för att få en schysst fysik.

2 svar på ”Mat som hjälper till att bygga muskler – 7 muskelbyggande livsmedel”

Tror dom flesta skippar ägg gulan pga Kolesterolet så om man inte har problem med det så ät hela ägget.

Vad bör en 49-årig kille/man äta om han vill bygga muskler? Är det för sent? Vilka muskler bör tränas? Skicka gärna ett träningsschema!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: