Lax är en av våra nyttigaste fiskar – massor av omega 3 och protein

Laxen var förr en lyx förunnad endast de som hade mycket pengar. Idag har den dock blivit vardagsmat vilket är bra eftersom laxen är en mycket nyttig fisk!

Laxar

Din hälsa har mycket att vinna på att äta lax regelbundet eftersom forskning visat att fet fisk är inflammationshämmande, skyddar mot cancer, skyddar kärlen och därmed risken för plötslig hjärtdöd, och dessutom är den bra för huden och hjälper till att bygga upp muskler för den som tränar.

Lax innehåller mycket högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium.

Laxen är en fet fisk och innehåller därför rikligt med nyttiga fetter. Omega 3-fettsyror är viktiga för bland annat hjärnans funktioner, kärlen, synen och nervsystemet. Undersökningar visar dessutom att omega 3 är bra för humöret och motverkar mentala sjukdomar som ADHD och depression. Dessutom är den bra för minnet och brist på omega 3 har bland annat kopplats till dyslexi. Andra fiskar som också innehåller mycket omega 3 är tonfisk, makrill, sardiner, sill och ål. Räkor och andra skaldjur innehåller också en hel del Omega 3.


Lax och andra feta fiskar ger en vackrare hud. Huden får en ökad lyster, och fettsyrorna är bra mot flagnande hud och psoriasis och hudeksem. En amerikansk undersökning kom dessutom fram till att omega 3 skyddar mot ultravioletta strålar och ger därmed ett skydd mot hudcancer.

Rökt, lax, lax i konservburk och fryst lax jämfört med färskfångad fisk?

Det råder lite delade meningar om hur nyttigt rökt lax är. Vissa hävdar att all rökt mat (särskilt om fisken rökts med kol eller trä) innehåller gifter som är cancerframkallande. Rökt lax innehåller dessutom mindre omega 3. Det är dock ingen fara att äta rökt lax någon gång i månaden. Det bästa sättet (förmodligen) att tillaga den på, ur näringssynpunkt, är att koka den. Konserverad och fryst lax innehåller i princip lika mycket nyttiga ämnen som färsk lax. Värt att notera är dock att konserverad lax på burk innehåller mindre fett men något mer kalcium. Det finns inga studier som tyder på att någon näring går förlorad när man fryser in en lax (dessutom är det ju kutym att man fryser den precis efter att man fångat den).

Hur ofta ska man äta lax och annan fet fisk?  Du bör äta cirka tre portioner fet fisk i veckan. Om du inte gör det kan det vara en bra idé att äta kosttillskott med omega 3. Men dessa är med största sannolikhet inte lika bra för hälsan som riktig lax.

Om du har möjlighet ska du i så stor uträckning som möjligt köpa vildlax. Odlad lax är i regel inte lika nyttig som vildlax.

Har du tips på bra recept med lax får du gärna lämna dem i kommentarfältet nedan.

Ett svar på ”Lax är en av våra nyttigaste fiskar – massor av omega 3 och protein”

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: