Forskare bakar nyttig pizza

Pizza har varit en av Sveriges mest populära maträtter sedan den kom till Sverige i slutet på 60-talet. Problemet med pizza är att den ger för lite näringsämnen samtidigt som den innehåller allt för mycket kalorier (en pizza innehåller mellan 1000-1500 kalorier).

Vi skrev för några veckor sen om hur forskare komponerat världens nyttigaste måltid, och nu har turen alltså kommit till pizzan. Det är professor Mike Lean vid universitet i Glasgow som hävdar att han komponerat en pizza som är så hälsosam att den går att äta tre gånger om dagen. Lean hävdar att pizzan innehåller 30 procent av en vuxen människas rekommenderade intag av vitaminer och mineraler, och en tredjedel av rekommenderat intag av kalorier, kolhydrater och protein.


Hälsosam pizza?Så vad består en pizza som man kan äta till frukost, lunch och middag av?  Först och främst är den gjord på ett nyttigare bröd med till exempel mindre salt jämfört med vanligt massproducerat bröd man hittar i butikerna. Brödet är saltat med sjögräs som bland annat innehåller jod och Vitamin B12. Tomatsåsen innehåller extra mycket paprika (mycket c-vitamin), och varje pizza är berikad med extra magnesium, kalium och Vitamin A.

Till hösten börjar dessa pizzor säljas djupfrysta (att frysa ner pizzan bevarar fler näringsämnen) i brittiska matbutiker och de kommer att finnas med två olika sorters pålägg: viltkött eller Margherita (bara tomatsås och ost).

Intresset för såväl hälsomat som pizza är enormt i Storbritannien och enligt en marknadsundersökning räknar man med att det kommer säljas pizzor för en miljard pund 2016. Tillverkarna är övertygade om att hälsosamma pizzor kommer falla i god jord hos konsumenterna. Vi ställer oss lite skeptiska till detta och tror att många väljer att äta något gott som är ”nyttigt på riktigt” istället för att välja en pizza som förmodligen inte smakar som man förväntar sig att en pizza ska smaka. Historien kryllar av misslyckade försök att göra nyttiga varianter av populär skräpmat.

Den stora frågan alla ställer sig är: hur smakar pizzan? Och hur nyttig är den egentligen? Hur som helst så råder det ingen tvekan om att den är mer hälsosam än en vanlig pizza, och att den säkert smakar helt okej. Skriv gärna några rader nedan när ni smakat den.

Källa: BBC.

%d bloggare gillar detta: