Världens nyttigaste måltid enligt vetenskapen

Forskare har tagit fram en vetenskapligt komponerad trerätters
Företaget Leatherhead Food Research Group bestämde sig för en tid sedan att komponera ”världens nyttigaste måltid”. För att komma fram till vilka ingredienser man bör använda i en riktig supermiddag lät man gå igenom tusentals vetenskapligt utförda näringsundersökningar. Man filtrerade alla studier (44, 000) och i slutändan behöll man de 222 studier som man ansåg vara mest övertygande rent vetenskapligt sett. Uppdraget för företagets kockar var sedan att komma fram till ett recept på en trerätters meny som innehåller de 222 mest väsentliga hälsofördelarna.

En trerätters meny med världens nyttigaste middag

  • På denna exceptionellt nyttiga trerätts meny hittar vi, som förrätt, en färsk, rökt lax som serveras med fullkornsbröd bakat med flera sädesslag.
  • Sedan följer huvudrätten som är en kycklinggryta med linser och olika grönsaker och en mixad sallad med dressing baserad på olivolja.
  • Till dessert serveras en yoghurtpudding (syrat med levande yoghurtkultur) toppad med valnötter och sockerfri karamellsås.
  • Hela middagen sköljes ned med en sportdryck gjord på tranbär, hallon och fläderblom samt en flaska med rent källvatten.

Enligt Leatherhead så fyller alla ingredienser en funktion för hälsan. Till exempel innehåller brödet fibrer, yoghurten motverkar dåligt kolesterol, protein i kycklingen och laxen för musklerna, valnötter som är bra för blodkärlen, etc. Rätten ger oss alla mineraler, vitaminer och elektrolyter och så vidare som vi behöver samtidigt som den lär smaka gott.

Hela tanken bakom detta koncept är intressant, men vi ska förstås heller inte glömma bort att det främst är ett skickligt PR-trick från ett matföretag och bör tas med en nya salt (hur mycket salt de hade på denna nyttiga middag framgår för övrigt inte av pressreleasen).


Enligt uppgift tog det en vecka för kockarna att komponera ”världens nyttigaste middag” baserad på de 222 hälsorön man valt ut.

Nu väntar vi med spänning på vad den svenska LCHF-rörelsen har att säga om att rätten serveras med bröd…

Ett svar på ”Världens nyttigaste måltid enligt vetenskapen”

DEN FÖRSTA OK. DEN ANDRA TVEKSAM OLIVOLJAN KAN BYTAS MOT LINFRÖOLJA. SKIPPA KYCKLINGEN OCH BYT UT LINSERNA MOT BÄTTRE BALJVÄXTER.KARAMELLSÅSEN NEJ TACK, PUDDING LÅTER SOM OM DET INNEHÅLLER GELATIN. SPORTDRRYCKER NEJ TACK. DET ANSES TYDLIGEN ONYTTIGT ATT VARA PESCETARIAN

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: