Bantning höjer stressnivåerna i kroppen och kan leda till en osund syn på mat

Även om man kanske inte märker det så visar forskning att stressnivåerna i kroppen blir högre när man bantar. Och stress är, som vi alla vet, inte bra för kroppen i det långa loppet.

Bantande kvinnaI en studie som utfördes på ett universitet i San Francisco upptäckte man förhöjda värden av ett stresshormon i kroppen hos de som äter mindre kalorier än vad kroppen behöver, det vill säga de som bantar.  Kvinnorna i studien låg på endast 1200 kalorier om dagen. Rådet som forskarna vill ge i ljuset av denna studie är att man ska inte vara för aggressiv i sin viktnedgång och man ska ännu hellre försöka träna bort överflödiga kilon i så stor utsträckning som det går (vilket är lättare sagt än gjort).


Dessutom ska man försöka dämpa stressen när man bantar genom att ägna sig åt stressreducerande aktiviteter, som yoga, eller mentala strategier.

Fler risker med bantning

En vanlig konsekvens av en längre tids hårt bantande är att man utvecklar en osund syn på mat, att man känner dåligt samvete så fort man äter något som man tror kan sakta ner viktnedgången. Dessutom är det lätt hänt att man  börjar äta väldigt ensidigt. Ätstörningar är svåra att få bukt med när man väl utvecklat dem.

En studie från förra året (Albert Einstein College of Medicine) visade dessutom att banting kan leda till ett svälttillstånd i hjärnan. Hjärncellerna börjar ”äta på sig själva” för att få energi med den konsekvensen att du får ökad aptit.

Om du är alltför restriktiv i din bantning, och ständigt förnekar dig själv din favoritmat och hela tiden trycker ner hungersignaler så kan en tillfällig “svacka” när du tillåter dig själv att ”synda” leda till att du blir så nedstämd att du totalt överger bantningen. Ta det alltså lugnt, och räkna inte med att viktnedgången är en långsam process.

Avslutningsvis kan vi nämna att det visat sig att jo-jo-bantning kan sänka ämnesomsättningen med så mycket som 15 procent då kroppen får för sig att den behöver spara energi istället för att bränna kalorier.

Läs mer om en sansad metod för att gå ner i vikt.

Ett svar på ”Bantning höjer stressnivåerna i kroppen och kan leda till en osund syn på mat”

”Ta det alltså lugnt, och räkna inte med att viktnedgången är en långsam process.” – här måste ni ju ha skrivit fel? eller..?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: