Man blir inte fet av Coca-Cola – om man ska tro företagets chef

Bagdad Bob
”Jag försäkrar. Man blir inte fet av Coca-Cola.”

Man blir inte fet av Coca-Cola. Detta hävdar i alla fall Coca-Colas VD i Nordamerika, Katie Bayne, i en intervju med USA Today. Nu väntar vi med spänning på vad Bofors VD har att säga om sina kanoner… Skämt åsido, att Coca-Colas högsta höns i USA går ut och säger att deras produkter ”inte på något sätt kan sättas i samband med att västvärldens midjemått blir bredare” är ju rent absurt, helt i klass med något som Bagdad Bob (på bilden) kunde förväntas slänga ur sig.

Varför hävdar Coca-Cola att man inte blir fet av deras dryck? För att New Yorks hårdkokta borgmästare Michael Bloomberg vill att man ska förbjuda extra stora serveringar med sötdricka eftersom han tror att det skulle kunna vara ett led i kampen mot den eskalerande fetman i staden.

När Coca-Cola hävdar att det inte finns några vetenskapliga bevis som gör att man kan dra paralleller med söta drickor och övervikt undrar vi hur det egentligen står till med företagets kritiska tänkande. Utöver sunt förnuft och logik finns det otaliga vetenskapliga undersökningar som nått slutsatsen att man blir fet av söta drickor, som Coca-Cola.

Till exempel gjorde ansedda universitetet UCLA en studie som konstaterade att vuxna människor som dricker minst en sötdricka om dagen var 27 procent mer benägna att klassificeras som överviktiga jämfört med de som drack mindre söta drickor. Enligt överläkaren på barnsjukhuset i Boston (han är dessutom chef för en nationell kampanj mot barnfetma) är söta drycker de enda specifika livsmedlen som man helt säkert, med vetenskapliga metoder, kan fastställa leder till fetma.


Blir man automatiskt fet om man dricker typ en Coca-Cola om dagen? Nej. Allt handlar ju i slutändan om hur mycket kalorier du får i dig totalt sett. Problemet med söta drickor är att de innehåller många kalorier, som är helt tomma. Detta uppmuntrar överätande. De mättar inte och tillför ingen näring. En sötdricka om dagen motsvarar för övrigt över 17 kilo socker…

Artikelförfattaren var en gång i tiden riktigt fet, amerikafet rentav. Han drack på den tiden ett sexpack Coca-Cola om dagen. Bara genom att dra ner på detta drickande började han rasa i vikt, vilket skapade en dominoeffekt som fick honom att se på kost och kropp och hälsa i ett helt nytt sken. Nuförtiden är han i god form och dricker enbart Coca-Cola light någon gång i veckan, och ”riktig” cola några gånger om året. När beroendet lagt sig kom han fram till att det egentligen inte är en vidare god dryck. Den är alldeles för söt.

%d bloggare gillar detta: