Stresshantering – sju naturliga strategier för att minska stressen

Bra strategier för stresshantering är viktigt

Stress och ångest kan orsaka en rad fysiska besvär, depression, försämrad tankeförmåga, nedsatt immunförsvar, försämrad produktivitet, etc. Det är därför viktigt att man aktivt ägnar sig åt effektiv stresshantering. Att lugna ner sig med mediciner eller alkohol kan bara vara effektivt i ett kortare perspektiv, men förvärrar stressen på sikt.

Sju effektiva och naturliga metoder för stresshantering

En god sömn är A och O för att minska stress. Dålig sömn leder ofta till ökad stress, och stressen i sig leder till sömnproblem som att man får svårt att somna in och/eller vaknar tidigt under natten utan att kunna somna om. Det är den ondaste av cirklar. Många får sömntabletter utskrivna när de får sömnproblem på grund av stress. Problemet är dock att dessa sömntabletter på sikt kan göra situationen värre samt leda till en hel del andra bieffekter.

När man är riktigt stressad är det inte konstigt om man har problem med sömnen, då stress orsakar muskelspänningar, särskilt då i axlarna, ryggen och nacken. Dessutom rusar tankarna och man får även svårt att slappna av mentalt. Oftast brukar sömnproblemen reda upp sig så fort man eliminerat stressen från sitt liv.

Om du har möjlighet försök att ta regelbundna, och kortare, tupplurar då dessa visat sig vara otroligt effektiva vad det gäller att minska stress. Försök dessutom att tänka bort sömnbehovet som någonting som måste ske under natten i ett åtta timmar långt block. Detta är en modern uppfattning som tillkom i samband med den industriella revolutionen. Det är dock inte alla som fixar att sova mellan till exempel 22-6. Om du är en av dessa människor, stressa inte upp dig över detta. Sedan gäller det också att följa de klassiska råden vad det gäller sömnhygien. Ingen TV, eller dator före läggdags, sovrummet ska vara svalt och väl ventilerat, ät inte för mycket strax innan du ska sova, men lägg dig heller inte med hungerkänslor.

Kosten är också förstås en mycket viktig faktor. En stressad kropp behöver all näring den kan få, och att då äta näringsfattig mat leder till att kroppen får det svårare att hantera den fysiska påfrestningen som stressen innebär. Läs våra 21 bästa kostråd för en bättre hälsa. Visste du förresten att onyttig mat, precis som långvarig stress, kan leda till depression?

Träning i sig är lugnande och träningen stärker även kroppens förmåga att hantera stressa. Överdriv dock inte. Du kommer långt med 30 minuters promenad per dag till att börja med. Ha tålamod med resultaten. Har du inte tränat på länge kan det ta lång tid innan du får upp flåset, eller får bättre styrka i musklerna. Men än sen? Du tränar inte för OS, du tränar för att bli mer hälsosam och stressa ner.

Tänk om. Om du lider av inre stress är detta förmodligen en följd av att dina tankemodeller lämnar en hel del att önska. Du kanske har för höga krav på dig själv eller du fokuserar för mycket på problem och oroar dig ständigt för såväl din hälsa, som karriär och familj. Bara en sådan sak som att ständigt följa mediernas katastrofrapportering kan i sig vara extremt stressframkallande på sikt.

Försök att leva efter följande två principer. 1. Oroa dig inte för småsaker. 2. Allt är småsaker. Om du dina problem är så stora att du behöver professionell hjälp har Kognitiv beteendeterapi visat sig vara ett mycket effektivt verktyg för stresshantering. Det samma gäller mindfulness, en urgammal tankestrategi som går ut på att leva i nuet och objektiv acceptera alla tankar, även de dåliga.

Slappna av med hjälp av varma bad, massage, trädgårdsarbete och andra avslappnande aktiviteter. Allt som får dig att leva i nuet och fokusera på något annat än måsten är positivt. Det kan också vara en god idé att testa meditation. Glöm heller inte hur otroligt avslappnande och läkande en stund i solen kan vara. Nuförtiden rapporteras det bara om solens farliga strålar, men man glömmer i hysterin också bort hur viktig solen är för vårt allmänna välbefinnande.

Skratta ofta och mycket. Skratt är en otroligt underskattad terapi för en sargad själ. Se till att hitta böcker, filmer och serier som får dig att skratta. Och framförallt, omge dig med roliga människor. Försök dessutom att se det roliga, den absurda humorn i tillvaron. Var heller inte rädd för att skratta åt dig själv när det är befogat.

Andas rätt. De som är stressade glömmer ofta helt enkelt att andas i perioder, eller så andas man för hetsigt. Detta i sig kan leda till en lång rad fysiska problem som bara ökar stressen, som till exempel spända muskler och yrsel. Lägg dig ner och lägg händerna på magen och andas in djupt och långsamt så du känner att magen lyfter sig, och andas ut tills lungorna helt tömts på luft. Om du är riktigt stressad, på gränsen till en panikattack, brukar det rekommenderas att man andas in långsamt genom näsan, och blåser ut luften mellan lätt sammanbitna läppar. Andningen är vårt kanske viktigaste verktyg för stresshantering.

Tips på den bästa lugnande musiken.

Vilket är ditt bästa tips för att minska stress? Skicka gärna kommentar nedan.

%d bloggare gillar detta: