Lakrits är godiset som använts som medicin sedan urminnes tider

Lakritsrot
Lakrits har sedan länge varit en populär medicin

Lakrits är en vanlig smaksättning för läkemedel, men visste du att lakrits har en lång historia som medicinalväxt? Lakrits innehåller bland annat b-vitamin, salicylsyra (aktivt ämne i mediciner mot värk) och olika antioxidanter. Den nyttiga lakritsen har under historien främst använts för att behandla hosta och magproblem.  Lakrits sägs även vara ett afrodisiakum samt öka förbränningen och minska aptiten.

Lakrits återfinns dessutom som ingrediens i moderna kinesiska mediciner mot cancer. I mitten av 2000-talet upptäckte amerikanska forskare för övrigt att glycyrrhizinsyra, som ger lakritsen den lite sötaktiga och speciella smaken, skulle kunna fungera som läkemedel mot latenta virussjukdomar.

Lakrits är ingen ny upptäckt på långa vägar. Det finns dokumenterat hur man redan i det antika Egypten använde lakrits såväl som medicin som en populär smaksättare för drycker. Den ansågs vara bra mot skinnåkommor, hårförlust, och diverse ögonsjukdomar. Under historiens gång har storheter som Napoleon, Julius Caesar och Alexander den Store prisat lakritsens läkande krafter. Det moderna lakritsgodiset härstammar dock från 1600-talets Holland.

Lakrits kan vara farligt. Livsmedelsverket skriver att ett stort intag av lakrits under en längre tid kan vara farligt för hälsan, särskilt för människor som är känsliga för ämnet glycyrrhizinsyra. Livsmedelsverket rekommenderar att man håller sig till att äta högst 50 gram lakritsgodis om dagen.

Symptom på lakritsförgiftning inkluderar huvudvärk och högt blodtryck. Det är vanligt att man blir lös i magen om man äter ganska mycket lakrits på en gång.

Kan man äta lakrits om man är gravid? Ja, man kan äta lakrits om man är gravid, men samtidigt ska man veta att de senaste åren har kommit rapporter om att barn vars mamma ätit lakrits under graviditeten utvecklat, bland annat, beteendestörningar senare i livet. Det krävs dock fler undersökningar för att påvisa ett klart samband.

Fakta och kuriosa om lakrits:

  • Lakritsroten skördas ungefär vart tredje år. Rötterna kan bli upp till 10 meter långa och rötterna torkas i solen innan man bearbetar dem och framställer lakritsen.
  • Världens finaste lakrits kommer enligt konnässörer från Kalabrien, Italien.
  • Jerry Garcia (Grateful Dead): ”Vi är som lakrits. Inte alla gillar lakrits, men de som gillar lakrits gillar VERKLIGEN lakrits.”
  • Lakrits sägs också kunna piffa upp alldagliga recept och är en utmärkt smaksättare i allt från marinader och bröd till kött och kakor. En del kockar anser dock att det är omöjligt att få till det med lakrits i köket…
  • Sedan 2009 anordnas varje år en lakritsfestival i Sverige.

Testa gärna salt lakrits med mousserande vin och återkom med en kommentar om vad du tyckte om smaksensationen!

%d bloggare gillar detta: