Kajennpeppar minskar aptiten och förbränner kalorier

Heta kryddor som kajennpeppar minskar aptiten Forskning gör gällande att kajennpeppar kan hjälpa till att minska aptiten (fler tips på hur man dämpar hungerkänslor hittar du längre ner i artikeln). Detta gäller i synnerhet om du inte äter kajennpeppar så ofta. En undersökning som utfördes på 25 icke överviktiga personer visade att kajennpeppar inte bara minskar aptiten, utan också leder till en förhöjd kroppstemperatur samt ökar kroppens kaloriförbränning. Andra studier har visat att starka kryddor förbränner kalorier. Orsaken till detta tros vara att heta kryddor som chili innehåller ämnet Capsaicin. Det rör sig dock inte om någon större förbränning.


Den minskade aptiten från Kajenpeppar är enligt undersökningen som allra mest effektiv vad det gäller fet, salt och söt mat. Forskarna poängterar samtidigt att den aptitminskande effekten av kajennpeppar har att göra med smakupplevelsen så det går inte att äta kryddor i till exempel kapslar och få samma effekt.

Fler tips på hur man dämpar hungerkänslorna och får bukt med sin hunger När hungerkänslorna tar över har man bara mat för ögonen

  • Det värsta med att gå ner i vikt är hungerkänslorna som förr eller senare kommer som ett otäckt brev på posten. Ibland kan hungerkänslorna bli så starka att de mer eller mindre tar över all uppmärksamhet, och man kan helt enkelt inte tänka på annat – man har bara mat för ögonen.
  • Ät bra mat, välj fullkorn och ät mat med mycket fibrer.
  • Drick rikligt med vatten.
  • Protein är mycket mättande. Ät med andra ord mycket kött och undvik livsmedel som innehåller massor av snabba kolhydrater, som bröd och pasta.
  • Undvik light-läsk då dessa är kända för att stimulera hungern.
  • Äppelcider, persilja, sparris och torkade plommon sägs kunna dämpa hungern något.
  • Reductil är ett bantningsmedel i form av kosttillskott som sägs kunna hjälpa till att dämpa hungerkänslorna.
  • Det finns också forskning som visar att vi kan minska vår aptit bara genom att tänka på mat. Så, tänk ofta på din onyttiga favoritmat, och om inte dessa goda tankar hjälper peppra med lite kajenn…

Starka kryddor förlänger livet

Enligt en mycket uppmärksammad undersökning som publicerades i British Medical Journal i augusti 2015 så kan man förlänga livet genom att äta starkt kryddad mat. Forskningen har starkt underlag och har pågått på stora populationer i såväl Kina som USA under flera år. Det forskarna kom fram till är att de som äter kryddstark mat 1 eller 2 gånger i veckan löper 10 procent mindre risk att dö i förtid jämfört med de individer som aldrig, eller mer sällan än så, äter stark mat. De som däremot ätet starkt kryddad mat 3-7 gånger i veckan löper hela 14 % mindre risk att dö i förtid.

De starka kryddorna verkar vara skyddande mot vissa sjukdomar som hjärt- och kärl-sjukdomar samt cancer och lungsjukdomar.

Man får vad det verkar (mer forskning behöver göras) effekt av äta till exempel Chili i olika former (torkad eller i oljor etc) men allra mest effekt verkar man få om man äter den färsk.

Tidigare studier har pekat på att Capsaicin förbättrar ämnesomsättningen och har positiva effekter på bakterifloran i magen, samt att ämnet har en antiinflammatorisk effekt.

Pudelns kärna? Stark mat är nyttig. Ha gärna lite extra chili maten istället för onödigt mycket salt.

Källor: Physiology & Behavior Volume 102, Issues 3-4, 1 Mars 2011

%d bloggare gillar detta: