Att plocka svamp är underbart och svampen är nyttigare än vad man trott – men se upp för giftsvampar

Under en lång tid var svampar ansedda att vara mat åt djuren. Det var inte förrän fransmannen Karl Johan XIV (dvs. den första kungen av ätten Bernadotte) tog den svenska tronen i besittning som svamp blev en populär maträtt. Det var dock den svenska adeln som började härma sin kung med att införa svamp i köket. Med tiden blev svamp i matlagningen alltmer populär hos allmogen. Men det var först på 1970-talet som svampplockning blev en svensk ”nationalsysselsättning”. Nuförtiden är plockning av främst kantareller otroligt vanligt hos Svenssons, och det går inte att logga in på Facebook mellan juli och november utan att det finns att läsa minst en statusuppdatering om ”skogens guld”. Folk tävlar om vem som kan plocka mest kantareller på ett som för tankarna till gamla ”fiskeskrönor”.

Man plockar bara inte svamp för att tävla med kompisarna eller för att det är gott, eller för att man faktiskt till och med kan tjäna lite extra pengar på att sälja den till sin lokala torghandlare. Man plockar främst för att det ger psykologiska kickar att hitta till exempel (den allra mest eftertraktade svampen sägs för övrigt vara rödgul trumpetsvamp som är en riktig delikatess) en klunga med kantareller som glimmar likt guld i skogsbrynet. Jakten på svampen är en nyttig, då man får såväl motion som sol och frisk luft, jakt efter att stimulera belöningssystemet (även om man kan bli osunt beroende av att jaga endorfinkickarna). Men det gäller att man kan skilja mellan ätliga och oätliga svampar!

Symptom av giftsvamp

Giftsvampar kan ge allergiska reaktioner, ge upphov till hallucinationer, skada inre organ som njurar och lever, påverka tarmarna, nervsystemet etc. Det är dock inte säkert att du är förgiftad bara för att du blir dålig i magen efter att ha ätit svamp. Den är nämligen en färskvara så det är viktigt att man tillagar den rätt. Dessutom är det lätt hänt att man får ont i magen efter att ha ätit mycket svamp eftersom den tenderar att vara lite svårsmält.

De allra farligaste svamparna i Sverige ger inte snabba symptom. Ofta kan det ta upp till ett dygn innan symptomen visar sig. Det vanligaste förloppet är att det börjar med kraftiga vattentunna diarréer som kan leda till att man blir uttorkad. Sedan börjar njurarna och levern få rejält med stryk och om inte förloppet vänds så kan en levertransplantation vara den enda räddningen.


Se upp för:

Toppig giftspindlingGiftspindlingar som kan följa med ner i krogen med trattkantareller. Symptomen som uppstår efter att man ätit giftspindlingar kan ta så lång tid på sig att man inte hinner förstå att man är sjuk innan det är för sent och njurarna är skadade till den grad att man måste gå på dialys resten av livet.

Var också försiktig med att använda gamla svampböcker som guide. Många behöver kontinuerligt uppdateras då det kommer nya uppgifter om olika svampers giftighet. Riddarmusseron har till exempel efter ett antal dödsfall i Europa kommit att betraktas som livsfarlig.

Riddarmusseron är en giftsvamp

TrattskivlingSe upp för trattskivlingar (i synnerhet små sådana som innehåller höga mängder av giftet muskorin).

 

Svamp och hälsan

Forskningen har så här långt bara börjat att skrapa på ytan vad det gäller svamparnas effekter på vår hälsa. Visste du att några av de absolut mest effektiva ämnena för vårt immunsystem härstammar från svampriket. Det finns till och med svampar som dödar virus, andra som dödar bakterier och till och med svampar som dödar ”släktingen” jäst.

Svampar är otroligt motståndskraftiga och tål till och med radioaktiv strålning. Faktum är att det till och med finns svampar som frodas i den radioaktiva strålningen. När man skickade ner en robot utrustad med en kamera för att utforska Tjernobyl hittade man enorma mängder med svamp som hade börjat tugga i sig 200 ton av smält radioaktivt bränsle…

Svamparna har flera egenskaper som är bra för hela planeten och många forskare har börjat misstänka att svampriket är ”naturens Internet”, att jordens växter kommunicerar via myceliet. Via detta nätverk skickas det signaler i växtriket, och det utbyts näring, ovälkomna växter ”saboteras” genom en utlösning av giftiga ämnen via nätverket, osv.

Hittills har forskarna kunnat konstatera att de som äter svamp regelbundet har följande hälsofördelar:

 • Ett längre liv…
 • Skydd för levern, inklusive skydd mot alkoholens skadeverkningar.
 • Mindre cancerceller, och bättre odds för de som behandlas för cancer.
 • Nervtillväxt (Lejonman svamp).
 • Förbättrat blodflöde.
 • Stöd för njurfunktionen.
 • Bättre fungerande andningssystem.
 • Förbättrad hud och starkare hår.
 • Normalisering av det dåliga kolesterolet och stabilisering av bodsockret.
 • Antivirala effekter (inklusive HIV) vilket bland annat innebär att man drabbas mindre sällan av förkylningar, antibakteriella effekter och svampdödande effekter.
 • Minskad risk för hjärtsjukdomar och bättre blodflöde.
 • Ökad sexuell och atletisk prestationsförmåga.

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: