Öl och Pizza-dieten – ibland är balans viktigare än själva kosten

Att äta hälsosamt är otvivelaktligen viktigt för vår hälsa. Men ingredienserna för en optimal hälsa består av mer beståndsdelar än det vi stoppar i oss. Det kan vara viktigt att påminnas om det ibland.

Chris Kresser är en av de mest kända förespråkarna för funktionell hälsa och integrativ medicin, tillika författare till bästsäljaren ”Your personal Paleo Code”. Chris var nyligen med på listan över världens mest 100 inflytelserika personer inom hälsa och fitness på Greatist.com.

En av hans mest kända anekdoter, som han brukar använda sig av för att illustrera att hälsa är summan av många olika faktorer, inte bara mat, eller träning, etc. Nedanstående anekdot är en fri översättning av en podcast-intervju med Chris Kresser.

”Öl och Pizza-dieten”

Öl- och pizza-dietenPå den tiden jag fortfarande pluggade i San Diego gick jag på praktik hos en holistisk doktor som specialiserade sig på att behandla människor som tampades med kroniska, svårdiagnostiserade sjukdomar.

En dag kom en ung kille till kliniken, han var 20-något, utmärglad med en dålig allmänhälsa, och han blev bara sämre och sämre. Doktorn försökte med att införa ytterligare restriktioner i killens diet. I slutändan åt han kycklingbröst utan skinn, broccoli och quinoa. Det var i princip de tre enda livsmedlen han åt, men varje gång han kom tillbaka till kliniken så tynade han, trots en mycket hälsosam kost, bokstavligt talat bort framför våra ögon. Trots att det var en ung kille i sin bästa ålder såg han så sjuk ut, sjuk som döden.

Sedan försvann han, och vi såg honom inte på 6-7 månader. Men så en dag dök han upp på läkarens klinik igen. Vi kände knappt igen honom. Han såg ut som en helt annan person! Han hade gått upp bort mot 18-20 kilo och nått sin matchvikt. De mörka ringarna under hans ögon var borta, hans hy var mycket friskare, och han såg i allmänhet ut som hälsan själv.

Såväl jag som doktorn var chockade och frågade honom ”Vad händer här? Var det dieten?”. På detta svarade han ”Ja, det var den nya dieten”. Läkaren och jag frågade unisont ”Var det Anti-candida-kosten? Den makrobiotiska dieten? Vilken diet pratar vi om?!”.

Den unge killen svarade med ett skratt: ”Det var öl- och pizza-dieten. Jag kom till ett läge då jag kände att om jag ändå är döende [vilket han trodde han var] så kan jag lika gärna lägga ner alla dessa restriktioner i kosten och ha lite roligt innan jag checkar ut för gott”. Därför bestämde han sig för att tre gånger i veckan gå ut med sina vänner och äta pizza och dricka lite öl och ägna resten av tiden åt vad som föll honom in att göra. Efter flera månader av denna nya livsstil var han helt transformerad, fullständigt frisk.

Det finns restriktioner, rejäla brasklappar som bör vara fotnötter till denna anekdot, men vad som förmodligen var den underliggande orsaken till just denna unga mans dåliga hälsa var den sociala isolationen.Det hade tagit slut med flickvännen eftersom hon helt enkelt inte klarade av att leva med honom, och det var mycket som pågick i hans liv, under ytan. Det är sällan så enkelt att hitta sin optimala hälsa genom att bara ha lite kul och äta och dricka vad man känner för att äta eller dricka. Det är en löjlig tanke att det skulle fungera för alla individer i alla situationer. Men för honom var det det som behövdes just då i hans liv.

Detta är framförallt en sedelärande berättelse ur det verkliga livet om hur viktiga aspekter hjärtat och hjärnan är vad det kommer till den läkande processen. Ibland är det så att äta fel mat med rätt attityd är ett bättre val än att rätt mat med fel attityd.

%d bloggare gillar detta: