Stoppa förkylningen innan den bryter ut

genomsnitt så drabbas vuxna individer av två-fyra förkylningar per år, och en typisk infektion i de övre luftvägarna brukar hänga sig fast i kroppen i cirka tio dagar. Hostan kan dock sitta i mycket längre när det vill sig illa. Läs mer om låndgragen hosta. 

När de första förkylningssymptomen, som en retning i halsen, slembildning eller en serie nysningar visar sig så så är det lätt att misströsta. Enligt studier finns det dock vissa åtgärder man kan vidta för att stoppa förkylningen innan den bryter ut.

Kvinna nyser

Tips på hur man hindrar förkylningen från att ta fäste

Ät zink-tabletter. Undersökningar har visat att om man äter zink-tabletter i samband med första symptomen på förkylning så kan det förhindra såväl hur kraftig som långvarig förkylningen blir. Det rapporterades också att Donald Trumps läkare gav honom bland annat Zink-tabletter i samband med att han fick Covid (många äter det också i förebyggande syfte, även om forskningen ännu inte är helt fastställd). Köp Zink i hög kvalitet till bra pris här.

Drick mer vatten. Detta hjälper till att hålla näsan fuktig, och den kan då mer effektivt rensa undan bakterier.

Ät kycklingsoppa. Den är en klassiker i många kulturer, sedan flera generationer tillbaka, av goda anledningar. Kycklingsoppa innehåller massor av näring och flertalet ämnen som är bra att få i sig när man är sjuk. Dessutom löser den varma vätskan upp segt slem.

Stressa ner. När du är stressad så jobbar immunförsvaret mycket mindre effektivt. En amerikansk undersökning visade att de som regelbundet praktiserar mindfulness har 35-60 % färre, mindre starka och kortare förkylningar.

Tillskott av probiotiska bakterier har visat sig kunna korta förkylningsförloppet från 6 till 4 dagar. Dessutom bidrar probiotika med att mildra symptomen med upp till 30 %.

Under senare år har forskare börjat göra en allt starkare koppling mellan sömn och immunförsvaret. När du känner att du börjar bli krasslig, få lite extra sömn genom att lägga dig tidigare på kvällen, eller ta en tupplur när du kommer hem från jobbet. Sömn är förmodligen minst lika viktigt som regelbunden motion i sammanhanget.

En undersökning visade att de som sov 8 timmar om natten löpte tre gånger mindre risk att drabbas av förkylning jämfört med de som sov 7 timmar. Undertecknad hade i genomsnitt 3 förkylningar per året som anställd (då jag har svårt att somna innan midnatt snittade jag endast cirka 6 timmars sömn per natt), men sedan jag startade eget för tre år sedan och numera styr mina egna tider har jag så här långt bara haft en enda förkylning. Tips på att stärka immunförsvaret.


Gurgla vatten regelbundet. Undersökningar har faktiskt visat att de som regelbundet gurglar munnen med vatten ett par gånger om dagen drabbas av färre förkylningar och influensor eftersom gurglandet hjälper till att rensa munnen på bakterier. Är du redan förkyld blanda i en halv tesked salt i vattnet. Saltet hjälper till att lindra halsont och löser upp slem som sitter i halsen.

Att röra på sig regelbundet (helst utomhus när det fortfarande är dagsljus) är den absolut mest effektiva metoden att hålla förkylningar stången. Men om du väl blivit förkyld ska du istället satsa på vila. Träna absolut inte hårt om du haft ont i halsen länge. 

Få i dig mer D-vitamin genom att äta mer fet fisk, och var ute i dagsljus så ofta som möjligt även under vintern, samt ät D-vitamin tillskott. Hur mycket tillskott man bör äta råder det oenighet om, men gå ner på apoteket, köp en burk D-Vitamin i hög kvalitet (bodystore är pålitliga och har bra priser) och följ anvisningarna på burken. Detta i kombination med rätt kost och att man vistas ofta i dagsljus bör räcka.

Det finns inte så många formella studier på vitlökens effekter, men den anekdotala bevisföringen är enorm. Det kan mycket väl vara så att vitlök hjälper stoppa påbörjade förkylningar. Det skadar heller inte alls att prova. Läs mer om vitlök som medicin. 

Läs mer om förkylningar och fler tips som lindrar och förebygger. 

Ett svar på ”Stoppa förkylningen innan den bryter ut”

bara man har högt protein intag utan fläsk kött och mjölk mår man bättre. även gröna linser mer protein än nöt fläsk fågel fisk. använd alltid rismjöl. vetemjöl livsfarligt. äta kött fågel fisk nöt i så fall. om man tänker på djuren gröna linser mm bäst . Med vänlig hälsning ulf o . 0485 330 80

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: