Ont i halsen länge? Då ska du helst inte träna

En hjärtmuskelinflammation kan vara livsfarlig

Har du haft ont i halsen länge? Det kan finnas många orsaker till att det inte ger med sig. I de allra flesta fall är det inget farligt, men halsont kan vara ett symptom på ett av de virus som kan leda till en inflammation i hjärtmuskeln. Därför kan det vara direkt farligt, rentav livsfarligt, att träna trots att man har halsont. Det händer tyvärr då och då att unga, och till synes starka och friska, idrottsmän dör efter att de tränat med virus i kroppen. Halsont som inte ger med sig kan vara ett tecken på ett för hjärtat farligt virus.

Hjärtmuskelinflammation innebär att hjärtat får sämre förmåga att pumpa blod vilket också kan leda till en farlig rubbning i hjärtrytmen. Hjärtmuskelinflammation kan drabba alla, oavsett ålder eller sjukdomsbakgrund.

Symptomen är bland annat ett tryck över bröstet, feber, trötthet och andfåddhet. Det är sällsynt att någon dör, men det händer. Risken är påfallande mycket större att man ska drabbas av en hjärtmuskelinflammation om man tränar trots att man har feber eller ont i halsen.

Det ska också poängteras att man kan drabbas av komplikationer oavsett om man tränar eller inte, men ofta läker det ut av sig självt. Att träna, särskilt om man går ut för hårt, saktar dock ner läkningsprocessen. De allra flesta stannar hemma och tar det lugnt när de känner att något inte står rätt till i kroppen, men vissa individer har mer eller mindre lärt sig att ignorera kroppsliga obehagskänslor och viftar bort dem med devisen ”no pain no gain”.

Gommen
Att ha ont i halsen länge är obehagligt

Det finns flera möjliga orsaker till att man har ont i halsen under en längre tid. Olika bakterier och virus, inflammation i svalget, infektion i örat, halsfluss, problem med bihålorna, bieffekt av medicin, utsättningssymtom av medicin, körtelfeber, kroniskt trötthetssyndrom, rökning, att man är torr i halsen, halsbränna, etc.

Om det är något allvarligt som ligger bakom din onda hals så känner du förmodligen fler symptom i samband med träning (som onormalt hög puls, att du är andfådd, ont i bröstet, etc.). Men undvik helst att träna överhuvudtaget innan du rådfrågat en läkare. Virus som associeras med bland annat hjärtmuskelinflammation har som sagt halsont som ett av symptomen. För övrigt är det alltid en bra idé att uppsöka läkare om man har förkylningssymptom som inte ger med sig på flera veckor.

När man väl tillfrisknat ska man börja träna lugnt, och inte höja pulsen över 130, dvs. måttligt promenadtempo.

%d bloggare gillar detta: