Körtelfeber – symtom|smitta|träning

Körtelfeber kallas även kysssjukan

Körtelfeber orsakas av Epstein Barr viruset, som är ett herpesvirus. Körtelfeber smittar via kroppskontakt och saliv. Det är därför viktigt att man har detta i åtanke om man till exempel har en familjemedlem som är smittad.

Symtom på körtelfeber inkluderar hög feber, något svullna ögonlock, hudutslag, dålig andedräkt, halsont, att man känner sig trött och utmattad, att man lider av ledvärk och har svullna lymfkörtlar i halsen, ljumskarna och armhålorna. Inflammationen som sätter sig på halsmandlarna ser ut på samma sätt som om man hade halsfluss. Ofta förväxlar patienten halsfluss med körtelfeber.

Om du har feber under flera dagar i streck och/eller får svårt att svälja och problem med att andas bör du genast uppsöka läkare. Körtelfeber är dock för det mesta ofarligt, och den drabbar som oftast äldre barn (från 10 år) och yngre vuxna, upp till 25 år. Mindre barn brukar inte få några symtom.

Körtelfeber är en så vanlig sjukdom att de flesta människor någon gång i livet smittats av den, de flesta drabbas redan i förskoleåldern och lider inte så mycket av viruset. Sedan har de blivit immuna.

Ett annat namn på Körtelfeber är kyssjukan, vilket förstås har att göra med att den är så smittsam via saliven. Men, som nämnt ovan, smittar den också via alla typer av kroppsberöring, så den kunde lika gärna heta ”skaka hand-sjukan”. De flesta som får de mest typiska symtomen på körtelfeber befinner sig dock i tonåren, vilket är den egentliga orsaken till namnet ”kyssjukan”. Det latinska namnet är för övrigt mononukleos.

Det krävs som oftast upprepad och nära kontakt med viruset för att man ska smittas. Inkubationstiden ligger på en månad till en och en halv månad. De första veckorna kan symtomen vara ganska besvärliga men går sedan över av sig själv. Dock kan tröttheten dröja sig kvar flera veckor, om inte månader.

Ett virus går som bekant inte att bota med antibiotika, men sjukdomen läker av sig själv och lindras med hjälp av vanliga febernedsättande mediciner. Du bör också, som brukligt vid febersjukdomar, se till att dricka rikligt med vatten! Då körtelfebern kan belasta levern är det också att rekommendera att du undviker alkohol under sjukdomsperioden.

Vänta med hård träning tills du är återställd

Dessutom ska du undvika träning tills du känner dig helt återställd. Det kan ta upp till en månad efter att du tillfrisknat innan du kan börja träna hårt igen.

Källor: Vårdguiden, Sjukvårdsrådgivningen

Ett svar på ”Körtelfeber – symtom|smitta|träning”

Varför skriver ni felaktig information? Körtelfeber smittar inte alls via beröring. Ingenstans i eran källa (vårdguiden) finns det någon tillstymmelse till information som skulle tyda på att det är så.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: