Problem i förhållandet? Så fixar du trasiga relationer enligt psykologen

De flesta problem som drabbar ett förhållande går att lösa

Psykologen och äktenskapsrådgivaren Randi Gunther har precis släppt en ny bok ”When Love Stumbles: How to Rediscover Love, Trust & Fulfillment in Your Relationship” som behandlar de vanligaste orsakerna till att ett förhållande blir dåligt, eller rentav spricker. Hon delar också med sig av sina bästa tips för att rädda relationen innan det är för sent.

Enligt henne är de åtta vanligaste problemen i ett förhållande:

 • Känslan av att den ena parten ”inte bryr sig lika mycket som tidigare”.
 • Att den upphetsande, nyförälskade känslan ersätts av leda: ”vad hände med gnistan mellan oss?”
 • Att den ena parten går från att ha offrat allt för kärleken till självbevarelse: ”Jag kan inte fortsätta att sätta dig i första rummet längre”.
 • Från konstruktiva utmaningar till destruktiva konflikter: ”varför blir det bråk varje gång vi inte är ense om minsta lilla grej?”
 • Från att ha varit ett team börjar man mer och mer att göra saker på egen hand: ”vi brukade göra allting tillsammans, men nu måste jag ta itu med de flesta utmaningar på egen hand”.
 • Från att ha känt villkorslös kärlek till att bli ifrågasätt för att känna för lite: ”du brukade älska mig utan att ifrågasätta, men nu måste jag hela tiden bevisa att jag är värd din kärlek”.
 • Den ena parten fokuserar inte längre lika mycket på förhållandet utan börjar mer och mer ägna sig åt andra intressen: ”jag vet att jag är borta mycket, men jag behöver mer stimulation”.
 • Från att ha samma mål till att utveckla andra drömmar ”vi vill helt enkelt inte samma sak längre”.

Gunther föreslår att man identifierar ett eller flera av ovanstående problem med förhållandet, först på egen hand, för att sedan tala igenom vad man kommit fram till med partnern. Nyckeln till framgång är att man är ärlig och att man verkligen lyssnar öppet och noggrant på vad partnern har att säga. Under inga omständigheter ska man döma varandra eller sig själva.

För att fixa problemen i er relation bör ni, enligt Gunthers bok:

 • Gå tillbaka till början av ert förhållande. Kom ihåg hur det kändes och dela med er av minnena till varandra.
 • Utvärdera hur ert förhållande ser ut idag. Dra fram såväl det negativa som det positiva. Ställ frågor till varandra som till exempel: ”på vilket sätt har jag förändrats som fått dig att omvärdera dina känslor för mig?”, ”vad är det vi föraktar mest med förhållandet?”, ”vad är det vi fortfarande ser fram emot att göra tillsammans?”, ”vad saknar vi mest med hur vårt förhållande brukade se ut?”, ”på vilka sätt sårar vi varandra mest?”.
 • Fråga er själva när det var som relationen började glida i fel riktning. Var det någon speciell händelse som utlöste detta? Vad var det som gjorde att ni inte tog tag i det direkt?
 • Vad behöver ni av varandra för att bli kära igen? Kan ni laga relationen genom att be om förlåtelse? Behöver ni hitta tillbaka till en respekt för varandra? Behöver ni uppmuntra varandra mer?
 • Vad kommer ni att göra för att säkerställa förhållandet om det börjar knaka i fogarna igen i framtiden? Gunther föreslår att man ställer löften till varandra, som utgår från den gemensamma förståelsen för varandras behov, sårbarheter och begränsningar.Hennes grundinställning är att alla typer av problem i våra förhållanden kan fixas bara båda sidor är fast beslutna att lösa dem med ärlighet, öppenhet och tillgivenhet.

Läs om äktenskapets effekter på hälsan.

%d bloggare gillar detta: