Nutrilett – går det att banta med denna typ av måltidsersättning?

Nutrilett är en måltidsersättning som varit med sedan Stenåldern känns det som. Nutrilett är ett så etablerat märke att det nästan blivit synonymt med ”måltidsersättning”.

Nutrilett hävdar själva att de är det enda märket som har ”vetenskapligt stöd”. Enligt företaget finns det i nuläget ett 20-tal undersökningar som stöder att produkten är hälsosam.

Det är förstås som alltid intressant hur man definierar ”hälsosamt”. Men att det är hälsosamt för överviktiga individer att gå ner i vikt råder det ju ingen tvekan om.

Saken är den att Nutrilett, och liknande måltidersättningar, fungerar för de flesta som vill gå ner, eller behålla vikten. Många blir hjälpta av att ersätta en eller flera måltider under dagen med olika typer av bars och pulver. Nutriletts pulver blir tillsammans med vatten en helt okej shake smakmässigt, (även om det också finns många som tycker att det smakar riktigt illa). Godaste Nutrilettprodukten är dock helt klart, enligt undertecknad, smoothies. Den och andra produkter köpa på svenskt kosttillskott.se

Nutrilett vanilj

Nutriletts produkter

Det finns många olika smaker, som choklad, blåbär, jordgubb, vanilj  mocca och skogsbär. Choklad verkar vara den genomgående mest uppskattade smaken. Förmodligen för att den smakar mest naturligt.

Nutrilett hunger control bars är en form av Snickersliknande godis med minimalt med kalorier. En bar innehåller under 250 kalorier, även om det är viktigt att poängtera att en stor del av dessa kalorier består av socker. Nutrilett hunger control smoothie innehåller 210 kalorier och är en färdigblandad shake som passar alldeles utmärkt som ersättning för frukosten tillsammans med till exempel ett äpple. Quick weightloss shake är en pulverdryck som blandas med vatten. Quick weightloss soup är helt enkelt en kalorisnål soppa som blandas ut med varmt vatten. Den finns med kyckling- och grönsaksmak. Den sistnämnda känns dock som en helt onödig produkt då soppor överlag sällan innehåller mycket kalorier. Och denna soppa är inte speciellt god.

Nutrilett innehåller vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Du ska dock inte äta enbart dessa produkter under mer än allra högst ett par veckor då det inte är bra att ligga på ett extremt kaloriunderskott under långa perioder. Dessutom är det många som känner sig berövade på upplevelsen som riktigt god mat ger och därför kompenserar genom att överäta efter en Nutrilett-kur.

Livsmedelsverket rekommenderar för övrigt ingen att enbart äta liknande bantningsprodukter mer än tre veckor utan kontakt med läkare. Det är också intressant att notera hur ”ledande” (och med ledande menas mest citerade i pressen och bloggar) experter (?) inom viktnedgång i Sverige skiljer sig åt i uppfattning om Nutrilett och liknande produkter. Den kanske mest högljudda profeten för ”så länge man äter mindre än vad man gör av med kan man äta i princip vad som helst”-linjen, professor Stephan Rössner, hävdar att lågkalorisoppor etc. är helt okej eftersom den ”hjälpt tusentals överviktiga” och är en säker och enkel metod att gå ner i vikt med. Rössner anser dessutom att de flesta tröttnar på produkten innan den blir hälsovådlig. På andra sidan hans uppfattning studsar dock de lika onyanserade fettdoktorerna Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt upp och ner i frustration över att Nutrilett och liknande produkter innehåller socker och, förstås, för lite animaliskt fett.

Även om Nutrilett är en helt okej produkt, som är relativt mättande trots det låga antalet kalorier, rekommenderas det inte att ersätta alla måltider med denna typ av måltidsersättning. Det bästa är att ersätta högst två mål om dagen och äta riktig kost i övrigt. Se också till att bara använda måltidersättningar under kortare perioder, till exempel i första eller sista fasen av din viktminskning. Då får du bäst resultat. Om du emellertid känner att produkten inte mättar ens för några timmar, eller om du tappar orken helt bör du direkt leta efter andra vägar att gå ner i vikt. Vägen till viktminskning är oerhört individuell.

De flesta som bantar enbart med Nutrilett orkar inte mer än ett par dagar. Det blir alldeles för få kalorier, och man tröttnar snabbt på den ensidiga smaken. Det är psykologiskt jobbigt när energin tar slut och de extrema hungerkänslorna sätter igång.

Summa summarum är att man kan gå ner i vikt med hjälp av Nutrilett, men att det aldrig kommer bli lika nyttigt eller effektivt som att äta tillagad och hälsosam mat. Det bästa är att använda Nutrilett som måltidsersättning om alternativet är att man annars skulle ha ätit något onyttigt som innehåller mycket kalorier. Läs tips på mer traditionella strategier för att gå ner i vikt. 

Har du bantat med Nutrilett? Skriv gärna en recension nedan om hur du upplevde smaken, hur många kilon du gick ner på hur många veckor, etc.

2 svar på ”Nutrilett – går det att banta med denna typ av måltidsersättning?”

Jag har druckit nutrilett i 3 veckor, jag har ätit normal middag varje dag annars har det blivit nutrilett dom andra måltiderna, jag har gått ner 9 kg på 3 veckor, känns grymt skönt att bli av med dessa extrakilon.

Jag har ätit nuttrilett en gång innan och nu ska jag ge det en ny chans för jag har lagt på mig igen! Men jag är inte så himla överviktig men jag tyckte det är en bra diet för kortsiktigt bantning. Jag går ner några kilo och jag känner mig nöjd 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: