Styrketräning är den mest effektiva träningsformen för dig som vill få en snyggare kropp

All träning är bra av flera olika orsaker. Att simma, promenera, cykla, jogga och så vidare är inte bara bra för hälsan utan leder också till en mer attraktiv kropp. Styrketräning av olika slag är dock den tveklöst mest effektiva träningsformen om målet är att förvandla kroppen rent estetiskt. Dessutom motverkar regelbunden styrketräning kroppens nedbrytning av muskler när man åldras. Forskning visar att relativt hård och regelbunden träning är rena mirakelmetoden mot åldrande. 

De lärde må fortfarande tvista om vilken typ av styrketräning som är den mest mest effektiva för att bygga muskler; man pratar främst om fria vikter kontra maskiner eller kroppsviktsträning. Man pratar dessutom om hur många repetitioner man ska göra per set, hur många set man ska göra per pass, hur långa viloperioderna ska vara, etc. Få ifrågasätter dock att för att skulptera kroppen på ett effektivt sätt behövs någon form av målinriktad styrketräning.

Forskningen sprider egentligen inte mycket ljus över saken. Det finns undersökningar (samt en uppsjö anekdotiska bevis) som styrker att alla former av styrketräning leder till goda resultat. Att med dessa studier som grund dra slutsatser om vilken träningsform som är bäst är mer eller mindre omöjligt, och egentligen helt onödigt. Välj den typ av träning som du tycker passar din kropp och din situation bäst (du kanske bor långt från gymmet, eller alternativt hatar att träna med folk omkring dig).

Huvudsaken är dock att du inte ”fuskar”, att du inte lurar dig själv att följa minsta motståndets lag. De allra flesta människor tror att de pressar sig själva till gränsen för vad de orkar när de egentligen knappt har använt hälften av sin förmåga. Hjärnan är som med allt annat vi företar oss i livet vårt största hinder. Ha det i åtanke. Den legendariske fitnessinstruktören Alwyn Cosgrove har fastställt att vilken metod du än väljer så är intensiteten den viktigaste faktorn.

Men hur ligger det till egentligen? Får man verkligen en snyggare kropp av att styrketräna jämfört med till exempel löpning? Källa på det?

En intressant amerikansk undersökning drog slutsatsen att kroppens utseende bestäms till 50 % av genetiken och till 50 % av miljön.

Studera bilden på tvillingarna Otto och Ewald nedan:

Otto och Ewald

Den ena tvillingen, Otto, tränade långdistanslöpning medan hans tvillingbror Ewald ägnade sig åt sprintträning och andra friidrottsgrenar.

Otto tränade massor av långdistanslöpning i medelhögt joggingtempo. Ewald, den klart mer muskulöse av de två tvillingarna tränade istället som sagt mer sprint, samt en hel del styrketräning med vikter.

Skillnaden i förhållandet mellan muskler och fett är slående stor mellan de två tvillingarna. Otto verkar trots all löpträning haft svårt att få bort kroppsfettet medans Ewald har en klassiskt v-formad kroppshydda med väl synliga magrutor.

Kvinna styrketränar med kettlebells Det bästa du kan göra i din träning är att smälta samman såväl konditionsträning, som löpning eller simning, med styrketräning två till tre dagar i veckan. Det har ingen betydelse om du tränar dina muskler på gymmet eller hemma. Huvudsaken är att du, som vi redan konstaterat, på ett målmedvetet sätt belastar dina muskler med träning som med tiden ökar i belastning! Titta igenom våra tips på bra träningsutrustning på nätet.

Styrketräning ger män en större chans att utveckla en snygg v-formad kropp och kvinnor har samtidigt lättare att nå den attraktiva timglasformade kroppen om de ägnar sig åt muskelbyggande styrketräning.

Källa: ”Body maintenance and repair: how food and exercise keep the musculoskeletal system in good shape”.

%d bloggare gillar detta: