Havre är nyttigt – bland annat är det blodsockerreglerande

Havre är bra för blodkärlen, är blodsockerreglerande och har en kolesterolsänkande effekt

Havre är nyttigt?

Det är sedan tidigare känt att havrens betaglukan har ett lågt glykemiskt index och reglererar blodsockernivån. Dessutom har flera undersökningar visat att havre har en kolesterolsänkande effekt. I alla fall hos vissa människor. Av någon anledning så varierar effekten av havre. Vissa får sänkt kolesterolhalt medans andra knappt påverkas alls.

Havregryn är dock en nyttig fullkornsprodukt som innehåller proteiner, vitaminer och fibrer, och havren är därför välgörande av flera olika anledningar (det debatteras ju dessutom nuförtiden om hur farligt kolesterol egentligen är) så fortsätt äta havregrynsgröt till frukost. Det är bra för dig!

Det bör dock poängteras att vissa hävdar att spannmål som havre, vete, råg etc. inte är speciellt nyttiga för oss utan direkt livsfarliga. Denna tes är kontroversiell, men de menar att människan inte hunnit anpassa sig till att äta denna form av mat. Det är spannmålens innehåll av så kallade antinutrienter (som lektiner och gluten) som man menar hämmar upptaget av näringsämnen. Vissa kopplar samman en ökad konsumtion av spannmålsprodukter med en lång rad ”moderna” sjukdomar.  Det pågår för tillfället en hel del forskning i ämnet runtom i världen och förhoppningsvis vet man snart med större säkerhet hur det egentligen ligger till med saken.

HavreSamtidigt är havre något av ett specialfall, i alla fall vad det gäller gluten (havre innehåller en ofarlig variant av gluten). Till exempel visade en stor svensk studie att ingen av de glutenintoleranta deltagarna uppvisade några skador på tarmslemhinnan efter att ha ätit 80 gram havre dagligen under två år. Därför är det nuförtiden helt frivilligt om människor med celiaki vill att havre ska ingå i deras kost eller inte. Det rekommenderas dock att man först diskuterar saken med sin läkare innan man börjar äta havreprodukter.

Är man inte van vid att äta havre kan man få vissa mildare magbesvär i början. Detta beror på att havre innehåller mycket fibrer.

Ett svar på ”Havre är nyttigt – bland annat är det blodsockerreglerande”

Hej!
Om man som jag inte vill äta havregrynsgröt, pga. att jag inte gillar konsistensen på gröt.
Kan man äta havregrynen ”råa” i sim morgonfil/yoghurt? Dvs. är det onyttigt på något vis eller inte bra för magen? Jag har inte en ”bullermage” eller andra magbesvär.
Vänliga hälsningar
Ulla

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: