Övervikt och sju beteenden som bekämpar den

Många brottas ständigt med sin övervikt och testar alla nya dieter. De testar trenddieter med mycket fett, med lite fett, soppor, näringsdrycker, olika former av träning och det ena med det andra. Nyckeln till att bli av med övervikten är snarare att ändra sina vanor i grunden och ha lite tålamod. Med tiden försvinner övervikten bara genom att följa några enkla tumregler:

Bli av med din övervikt genom att tänka på följande:

Använd små tallrikar och köp små förpackningar. Forskning visar att ju större portioner vi serveras ju mer äter vi. Undvik därför lunchbufféer och se till att göra det till en vana att köpa choklad, chips eller annat godis i de minsta förpackningarna (finns ingen anledning att helt sluta att äta det du älskar).

Är inte som ett sätt att trösta dig. Det må vara magen som växer när man får i sig för mycket kalorier, och det är magen som kurrar och suger och trilskas, men det är hjärnan som håller i trådarna. Lär dig hur du kan tämja din hungriga hjärna och du får bukt med din övervikt, även i ett längre perspektiv.

Undvik i så stor utsträckning som möjligt vitt bröd och andra veteprodukter. Har du som (o) vana att äta bröd till maten försök byta ut det mot en bit råriskaka eller annat.

Sitter du för mycket, dels på jobbet och dels när du kommer hem så kommer det bli så mycket svårare att få bukt med övervikten. Rör på dig i vardagen.

Drick tillräckligt med vatten. En tysk undersökning visade att sex stora glas vatten om dagen kan ge kaloriförbränningen en skjuts med upp till 50 kalorier. En annan studie konstaterade att deltagare som fick två glas vatten innan måltiden gick ner 30 procent mer än de som inte gjorde det. Många bäckar små…


Försök få så mycket sömn som du behöver. Detta är emellertid väldigt individuellt. Just nu är det populärt i massmedier att skriva skräckrubriker om hur för lite, eller för mycket, sömn leder såväl till övervikt som hjärtsjukdomar etc. Vissa människor behöver dock mindre (eller mer) sömn än vad man kan tro. Vad vi vill ha sagt med detta är helt enkelt att du ska sova när du är trött och gå upp när du är pigg. Lyssna på kroppen helt enkelt. Poängen är att har vi sovit för lite eller för mycket blir vi gärna på sämre humör och mer benägna att trösta oss med mat.

Undvik söta drycker. Dessa är riktigt lömska bovar i dramat vi kallar övervikt. Mycket kalorier, och nästan ingen mättnadskänsla. Att gå ner i vikt utan att sluta (eller kraftigt dra ner på konsumtionen av) med söta drycker är otroligt svårt.

 

%d bloggare gillar detta: