Fett i smör och rött kött kan vara skadligt för hjärnan

Smör i stekpanna
Under de senaste åren har rött kött och smör blivit ett allt vanligare inslag i svenska dieter för viktnedgång. Forskningsrapporterna om hur mättat fett på olika sätt kan skada våra kroppar fortsätter dock att droppa in. I höstas skriv vi om hur rött kött leder till en ökad risk för diabetes.

Att fettet i rött kött och feta mejeriprodukter kan vara skadligt för hjärtat har länge varit känt. Nu varnar forskare vid Brigham and Women´s Hopsital för att en kost bestående av mycket mättat (och transfett) fett leder till en försämrad kognitiv förmåga och sämre minne med tiden. Samtidigt leder ”bra fett” (som finns i till exempel avokados och olivolja till en bättre fungerande hjärna som åldras långsammare.)

Studien som har pågått i fyra år utfördes på 6000 kvinnor över 65 år. Viktiga upptäckter i studien var bland annat att det inte verkar ha någon betydelse hur mycket fett man får i sig, det är i stället vilken typ av fett man äter som spelar roll. Kvinnorna som åt mest mängder mättat fett, som finns i till exempel smör och rött kött, fick sämst resultat i olika kognitiva tester som man utförde under 4-årsperioden. De som åt mest fleromättat fett (fet fisk, avokado, skaldjur, nötter, etc.) gjorde bäst ifrån sig.


Tidigare studier har visat hur olika typer av fett har en stor inverkan på den kardiovaskulära hälsan, som dessutom hänger samman med hur hjärnan åldras.  I ljuset av den senaste studien spekulerar forskarna att det mättade fettet skapar inflammatoriska processer i kroppen som i sin tur, med tiden, påverkar de kognitiva funktionerna.

För att behålla en frisk hjärna så länge som möjligt rekommenderar forskarna att man håller sig borta från mättat fett och håller sig till omättat fett. Det vill säga, mindre kött och smör, mer olivolja och fisk.

Källa: Time Healthland, 21/5, 2012

%d bloggare gillar detta: