Därför ska du baka bröd med fullkorn

Bakar bröd
Bröd med fullkorn är nyttigare

När man bakar bröd i ugnen så försvinner en del B-vitaminer i processen. Men det man snarare bör tänka på är vilket mjöl man använder i sin bakning. Till exempel så innehåller vetemjöl 100 % fullkorn tre till fyra gånger så mycket vitamin B2 och B3 jämfört med behandlat vetemjöl (blekt och icke-berikat mjöl). Fullkornsmjölet innehåller också fem gånger så mycket vitamin B3 och hela sju gånger mer B6. Baka därför nästan alltid ditt bröd med fullkorn. Det finns även andra bra anledningar till att välja fullkornsprodukter.

Nu ska man dock inte tro att fullkornsmjöl i sig innehåller ofantliga mängder B-vitaminer, men de innehåller tillräckligt med B-vitamin för att spela en stor roll för hälsan. Ännu bättre källor för B-vitamin är bland annat avokados, squash, bönor, broccoli och bladgrönsaker.


Om B-vitaminer och hälsan:

B-vitaminer är vattenlösliga och kan delas upp i åtta distinkta ämnen. De olika B-vitaminerna spelar bland annat en roll för immunförsvaret, för kroppens celldelning och ämnesomsättning. Om man lider av en kronisk brist av B-vitamin kan det uppstå olika sjukdomar. Det kan också vara farligt att få i sig för mycket B-vitamin (så undvik kosttillskott såvida du inte fått rådet av läkare att äta det).

Symptom som kan uppstå om man har en brist på olika typer av B-vitamin är bland annat att man får sprickor i mungiparna och på läpparna, att man får störningar i nervsystemet (ryckningar, stickningar), förhöjt blodtryck, onormal trötthet, viktnedgång, depression, och andra kognitiva problem som minnesförlust och koncentrationssvårigheter.

Det är dock inte bara de som äter mycket raffinerade produkter (som bara bakar bröd med raffinerat mjöl, äter vit pasta etc.) som drabbas av brist på B-vitaminer. Andra orsaker som kan leda till att det uppstår en brist är bland annat bruk av P-piller, stress och stor konsumtion av alkohol.

Källor: Whfoods.org, Wikipedia

%d bloggare gillar detta: