Proteinrik mat för att behålla vikten

Det finns massor av studier som pekar på att en kost bestående av mycket proteiner är den mest effektiva dieten för att behålla den nya vikten när man tappat många kilon.

I ett uppmärksammat sameuropeiskt projekt, Diogenes, lät man 205 personer gå ner i vikt med olika metoder. När det skulle till att behålla vikten delade man upp individerna i fem olika grupper som fick hålla sig till fem olika dieter. Efter ett halvår testade man dem för att se om de gått upp i vikt igen och kunde dra slutsatsen att proteinrik mat bestående av till exempel kött, fisk, bönor och ärter var allra mest effektivt för att behålla vikten. Den främsta orsaken till detta är att protein är väldigt mättande (för de flesta, men inte alla).

Linser och bönor
Nyttigare alternativ som proteinkälla

Enligt jordbruksverket äter vi också mer kött än någonsin (främst nöt och fågel), närmare 90 kilo per person. Den största förklaringen till ökningen är förmodligen de nya köttfokuserade dieterna som blivit så populära på nätet de senaste åren. Att äta mycket rött kött är dock ingen bra idé. Det fortsätter att strömma in forskningsrapporter om hur en hög konsumtion av rött kött ökar risken för bland annat cancer och hjärtsjukdomar. Charkuterier och annat bearbetat kött är värst, men det rekommenderas också att man bara konsumerar högst ett halvt kilo rent kött i veckan. Vill du läsa mer om en omfattande studie i ämnet rekommenderar vi 2012 års marsutgåva av ”Archives of internal medicine”.

Det finns emellertid nyttig proteinrik mat som fisk, nötter, ägg och kyckling. Billigare, och vegetariska, alternativ för den som vill få i sig mer proteinrik mat inkluderar linser och bönor i alla dess former. Sojaprodukter och keso är andra bra och relativt billiga exempel på proteinrik mat.


William Banting, den första kostgurun som gav upphov till begreppet ”att banta” höll sig också till en proteinrik kost, dock inte helt befriad från kolhydrater. Dessutom drack han rikliga mängder alkohol, men det är ett helt annat kapitel…

 

3 svar på ”Proteinrik mat för att behålla vikten”

Kan man ta proteindrink som mellanmål?

Ja, det funkar ypperligt. Det är ju så många som bygger muskler gör när de ”deffar” (går ner i vikt med så lite muskelförlust som möjligt). Det bästa är alltid naturligt proteinrik mat, men proteindrinkar är ett bra komplement om man saknar tid/ekonomi.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: